China. Decesele celebrităților stârnesc temeri cu privire la numărul real al morților de Covid – Evenimentul Zilei

0
59

Moartea lui Chu Lanlan, o cântăreață de operă în vârstă de 40 de ani, a fost un șoc pentru mulți, având în vedere cât de tânără era. Familia ei nu a oferit detalii despre cauza morții ei.

China și-a abandonat politica strictă zero-Covid în decembrie și a înregistrat o creștere rapidă a infecțiilor și a deceselor. Există rapoarte despre spitalele și crematoriile care sunt copleșite. Dar țara a încetat să mai publice date zilnice despre numărul de cazuri și a anunțat doar 22 de decese de Covid, din decembrie.

Acum sunt numărați doar cei care mor din cauza bolilor respiratorii precum pneumonia

Miercuri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat că China că nu ia în serios impactul real al Covid-ului în țară – în special decesele. Moartea lui Chu Lanlan și a altor vedete naște o serie de speculații cu privire la numărul deceselor despre care se crede că ar fi mult mai mare decât reiese din raportări.

Și vestea morții popularului actor Gong Jintang a devastat mulți internauți chinezi de Anul Nou. Cauza morții sale nu a fost clarificată, dar pe rețelele sociale se face legătura cu lungul șir de decese.

Gong Jintang a fost un nume cunoscut în China de ani de zile. El avea 83 de ani și era cunoscut mai ales din cel mai longeviv serial de televiziune din țară – In-Laws, Out-laws. Rolul său a captivat fanii timp de mai bine de două decenii, de când serialul a fost difuzat pentru prima dată, în 2000.

Se moare pe capete în China

Printre decesele recente s-a numărat și cel al apreciatul scenarist Ni Zhen, în vârstă de 84 de ani, cunoscut mai ales pentru pelicula din 1991 „Ridicați lampa roșie”, unul dintre cele mai bune filme chinezești.

Și Hu Fuming, un fost jurnalist și profesor pensionar al Universității Nanjing, a murit recent, pe 2 ianuarie, la vârsta de 87 de ani. A fost autorul principal al unui celebru eseu publicat în 1978, care a marcat începutul perioadei „Boluan Fanzheng” din China – o perioadă de eliminare a haosului și revenire la normal după răsturnările Revoluției Culturale, petrecute sub conducerea primului lider comunist al țării, Mao Zedong.

16 oameni de știință au murit în cinci zile

Un bilanț realizat de presa chineză arată că 16 oameni de știință din cele mai importante academii de știință și inginerie din țară au murit între 21 și 26 decembrie și niciunul dintre aceste decese nu a fost pus pe seama Covid. De aici au apărut o serie de speculații online.

„A murit și el de gripa rea?”, se arată într-unul dintre comentarii la un necrolog.

Oficialii chinezi continuă să minimizeze gravitatea acestui val Covid-19, deși sunt conștienți de scepticismul cu care oamenii privesc bilanțurile oficiale, potrivit BBC.

Directorul Institutului de Boli Respiratorii din Beijing a recunoscut, într-un interviu acordat televiziunii de stat, că numărul deceselor de persoane în vârstă de până acum a fost mai mare decât în anii trecuți, dar a precizat că din numărul total de cazuri de Covid, cazurile critice rămân o minoritate.

În această săptămână, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist, a îndemnat cetățenii să lupte pentru o „victorie finală” asupra Covid și a respins criticile la adresa politicii anterioare zero-Covid, relatează BBC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.