chipul lui Ramses al II-lea a fost reconstruit de oamenii de știință

0
59

Figura celui mai puternic faraon al Egiptului antic, Ramses al II-lea poate fi văzut pentru prima dată după 3.200 de ani după ce oamenii de știință au putut efectua o reconstrucție facială.

Oamenii de știință din Egipt și Anglia au colaborat pentru a surprinde asemănarea regelui la momentul morții sale, folosind un model 3D al craniului său pentru a-i reconstrui trăsăturile. Apoi au inversat procesul de îmbătrânire, întorcând ceasul înapoi cu aproape jumătate de secol pentru a-i dezvălui chipul.

Rezultatul este prima „reconstrucție științifică a feței” a faraonului bazată pe o scanare CT a craniului său real. Sahar Saleem de la Universitatea Cairo, care a creat modelul 3D al craniului, a spus că rezultatul a dezvăluit faptul că era „foarte chipeș”.

„Imaginația mea despre chipul lui Ramses al II-lea a fost influențată de chipul mumiei lui. Cu toate acestea, reconstrucția feței a ajutat să pună mumiei un chip viu. Mi se pare că fața reconstruită este o persoană egipteană foarte frumoasă, cu trăsături faciale caracteristice lui Ramses II – nasul pronunțat și maxilarul puternic”, a spus aceasta.

Caroline Wilkinson, directorul Face Lab de la Universitatea John Moores din Liverpool, care a reconstruit chipul faraonului, a descris procesul științific.

„Luăm modelul de tomografie computerizată (CT) al craniului, care ne oferă forma 3D a craniului pe care o putem prelua în sistemul nostru informatic. Atunci avem o bază de date de anatomie facială pre-modelată pe care o importăm și apoi o modificăm pentru a se potrivi cu craniul. Așa că, practic, construim fața, de la suprafața craniului până la suprafața feței, prin structura mușchilor și straturile de grăsime și apoi în cele din urmă stratul de piele.

Toți avem mai mult sau mai puțin aceiași mușchi din aceleași origini, cu aceleași atașamente. Deoarece fiecare dintre noi are proporții și forme ușor diferite ale craniului nostru, veți obține forme și proporții ușor diferite pentru mușchi, iar asta va influența direct forma unei fețe”, a explicat omul de știință pentru Dailymail.

Proiectul este al doilea de acest gen supravegheat recent de Sahar, după o reconstrucție științifică a chipului lui Tutankhamon finalizată de sculptorul regal, Christian Corbet. Pentru profesor, procesul ajută la restabilirea fețelor mumiilor.

Figura faraonului Ramses al II-lea reconstruită

Figura lui Ramses al II-lea reconstruită de către oamenii de știință

Ea a spus că „a pune o față mumiei regelui îl va umaniza și va crea o legătură, precum și îi va restabili moștenirea”. Faraonul Ramses al II-lea a fost un mare războinic care a condus Egiptul timp de 66 de ani și a inițiat primul tratat din lume.

A pune o față mumiei lui Ramses al II-lea la bătrânețe și o versiune mai tânără, amintește lumii de statutul său legendar. Reconstituirea chipului unui faraon mort de mult timp nu este însă lipsită de provocări. De exemplu, craniul singur nu poate dezvălui fiecare aspect al unei persoane.

Dr. Wilkinson a spus că partea dificilă pentru ei este ceea ce se întâmplă după ce au o formă, deci toate informațiile despre culoarea pielii, petele, ridurile, culoarea părului și a ochilor. Procesul a fost, de asemenea, testat folosind subiecți vii, permițând o reconstrucție bazată pe date de scanare CT să fie comparată cu ceea ce există în realitate.

Dr. Wilkinson a mai adăugat că știu că aproximativ 70% din suprafața unei reconstrucții faciale are mai puțin de 2 mm de eroare în ceea ce privește forma sa, astfel că îi face destul de buni și încrezători în a determina forma din detaliile scheletului.

Aceasta este singura reconstrucție științifică facială a lui Ramesses II bazată pe scanarea CT a mumiei sale reale. Încercarile anterioare au fost neștiințifice și în mare parte artistice bazate pe chipul mamei sale”. Reconstituirea a debutat într-un documentar francez „L’Egypte, une passion française”, difuzat pe un canal de televiziune francez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.