„Copilul-miracol” reaprinde o dezbatere. Poate fi folosită sperma veche de sute de ani?

0
17

Tehnologia din prezent permite ca sperma să fie înghețată mai mult de 50 de ani, cât este limita legală în Marea Britanie în prezent. Însă procedura ridică semne de întrebare din punct de vedere moral, dar și medical.

Modificarea legii în Marea Britanie permite ca un număr mai mare de copii să se nască folosind sperma înghețată în urmă cu 50 de ani, dar oamenii de știință spun că nu exstă niciun motiv real să fie evitată chiar și sperma refrigerată în urmă cu câteva sute de ani.

Săptămâna aceasta, a fost născut un băiat cu ajutorul spermei congelate în anul 1996, recoltată atunci când tatăl său, în vârstă de 21 de ani la acea vreme, a fost diagnosticat cu limfomul Hodgkin. Procedura a fost efectuată în eventualitatea în care tratamentul pe care Peter Hickles îl urma ar fi cauzat infertilitate.

Copilul-miracol s-a născut din probe congelate acum 26 de ani

Copilul, pe care tatăl lui în vârstă acum de 47 de ani îl consideră un miracol, a fost aproape să dețină recordul mondial pentru cea mai lungă perioadă de la colectarea spermei până la naștere. Micuțul a fost însă depășit de un bebeluș născut în Statele Unite ale Americii cu ajutorul unei mostre de spermă congelată cu 27 de ani în urmă.

Când proba biologică a lui Peter Hickles a fost refrigerată, el a crezut că mostra va fi viabilă doar 10 ani. Asta pentru că, în ciuda faptului că oamenii de știință susțin că tehnologia a fost dezvoltată de câteva zeci de ani, nu exista cadru legal. Până acum, a fost în vigoare o lege care prevedea ca ovulele și sperma să fie păstrate doar 10.

Sperma are o durată de valabilitate maximum 55 de ani

În prezent, perioada limită de păstrare a probelor este de 55 de ani, însă Allan Pacey, un profesor de la Universitatea Sheffield, a spus că decizia cu privire la această cifră nu are rațiuni medicale.

„Limita de 55 de ani nu are nimic de-a face cu valabilitatea spermei sau cu orice alt raționament științific. Este vorba mai mult de ceea ce au considerat parlamentarii că este corect față de societate. Însă din moment ce sperma este congelată, nu văd de ce nu poate fi păstrată și sute de ani, dacă legea permite”, a explicat specialistul, citat de The Guardian.

Acesta a mai subliniat că nu sunt suspiciuni că folosirea unei mostre mai vechi ar reprezenta un risc din punct de vedere medical. Pe de altă parte, nici nu există studii care să susțină această teorie, cu excepția celor efectuate pentru industria bovinelor. Iar în absența unor date concrete, astfel cercetări ar putea obține cu greu finanțări, mai ales pentru că sunt rare cazurile de copii născuți cu ajutorul mostrelor vechi de câteva decade.

Însă dacă acest lucru ar fi posibil, teoretic s-ar putea naște descendenți ai unor personalități istorice. În această chestiune intervin și probleme de ordin moral. Dacă ar putea fi folosită sperma refrigerată cu 250 de ani în urmă, s-ar ridica mai multe semne de întrebare, deoarece societatea și genomul uman s-au schimbat radical între timp, mai atrag atenția oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Israelul recoltează sperma soldaților căzuți la datorie și o folosește pentru a crea copii

Țesutul testicular congelat timp de 20 de ani poate produce în continuare spermă. Ce arată un nou studiu? 

Aerul poluat ar putea cauza reducerea numărului de spermatozoizi

Tuatara, „fosila vie” lentă cu cei mai rapizi spermatozoizi din lumea reptilelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.