Cum explică oamenii de știință lumina misterioasă ce apare înaintea unor cutremure și care s-a văzut și în Maroc VIDEO

0
39

Joi, 14 Septembrie 2023, ora 23:31

1481 citiri

Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,8 a afectat centrul Marocului FOTO Sky News

Mai multe lumini misterioase au apărut e cer deasupra orașului Agadir, la poalele Munților Atlas, cu câteva ore înainte ca Maroc să fie lovit de un cutremur cu magnitudine de 6,8 pe scara Richter.

Informații despre „lumini de cutremur”, precum cele văzute în videoclipurile surprinse înainte de cutremurul de 6,8 grade din Maroc, de vineri, datează de secole, încă din timpul Greciei antice.

Aceste fascicule de lumină strălucitoare, dansând în diferite culori, i-au nedumerit mult timp pe oamenii de știință și încă nu există un consens cu privire la ceea ce le cauzează, dar sunt „cu siguranță reale”, a spus John Derr, un geofizician pensionar care a lucrat la US Geological Survey. El a fost coautor al mai multor lucrări științifice despre luminile de cutremur sau EQL.

„Vederea EQL depinde de întuneric și de alți factori de favorabilitate”, a explicat, citat de CNN.

El a spus că videoclipul recent din Maroc distribuit online arăta ca luminile cutremurului surprinse de camerele de securitate în timpul unui seism din 2007 în Pisco, Peru.

Juan Antonio Lira Cacho, profesor de fizică la Universidad Nacional Mayor de San Marcos din Peru și la Universitatea Pontificală Catolică din Peru, care a studiat fenomenul, a declarat că videoclipurile de pe telefonul mobil și utilizarea pe scară largă a camerelor de securitate au făcut mai ușoară studierea luminilor de cutremur.

„Acum patruzeci de ani, era imposibil”, a spus el. „Dacă le-ai vedea, nimeni nu ar crede ce ai văzut.”

Luminile de cutremur iau forme diferite

Fiind puse de unele persoane în categoria miturilor, aceste lumini ar apărea în timpul schimbărilor din câmpul magnetic al pământului, în contextul unui cutremur sau a unei erupții vulcanice.

Acestea pot avea mai multe forme, cum ar fi o sferă de culoare roz sau asemănătoare cu flăcările.

Luminile de cutremur pot lua forme diferite, conform unui capitol despre fenomen, scris în colaborare de Derr și publicat în ediția din 2019 a Encyclopedia of Solid Earth Geophysics.

Uneori, luminile pot părea similare cu fulgerele obișnuite sau pot fi ca o bandă luminoasă în atmosferă asemănătoare cu aurora polară. Alteori seamănă cu sfere strălucitoare care plutesc în aer. De asemenea, pot arăta ca niște flăcări mici care pâlpâie sau se târăsc de-a lungul sau lângă pământ sau ca flăcări mai mari care ies din sol.

Un videoclip filmat în China cu puțin timp înainte de cutremurul din Sichuan din 2008 arată nori luminoși care plutesc pe cer.

Cauze posibile ale luminilor de cutremur

Pentru a înțelege mai bine luminile de cutremur, Derr și colegii săi au adunat informații despre 65 de cutremure americane și europene asociate cu rapoarte demne de încredere ale luminilor de cutremur care datează din 1600. Ei și-au împărtășit munca într-o lucrare din 2014 publicată în jurnalul Seismological Research Letters.

Cercetătorii au descoperit că aproximativ 80% dintre aparițiile EQL studiate au fost observate la cutremure cu magnitudini mai mari de 5,0. În cele mai multe cazuri, fenomenul a fost observat cu puțin timp înainte sau în timpul evenimentului seismic și a fost vizibil la 600 de kilometri (372,8 mile) de epicentrul cutremurului.

Cercetătorii au descoperit că 85% dintre acestea au avut loc în apropierea unor rupturi în scoarța terestră. Cele mai multe au avut loc înainte sau în timpul unui cutremur, foarte rar după.

Acest tipar i-a făcut pe oamenii de știință să creadă că acumularea de stres seismic este factorul cheie al luminilor. Ei susțin că sarcinile electrice „activate” în rocile de la nivelul crustei ionizează moleculele de aer pe măsură ce ies la suprafață.

Eveniment Quarterly Report

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.