Devine total interzis în casă! Se dau bani pentru a înlocui acest dispozitiv din bucătărie – Capital

0
42

Administrația Biden intenționează să interzică aragazele, numindu-le un „pericol ascuns”, arată o analiză publicată de The Grid. Rămâne de văzut care va fi soarta acestor aparate din bucătărie, având în vedere că bătălia politică este abia la început, iar cercetătorii susțin că „pericolul” trebuie să dispară treptat.

Dezbaterile din SUA s-au reaprins după ce Richard Trumka Jr., membru al Comisiei pentru Siguranța Produselor de Consum din SUA, a declarat pentru Bloomberg News că agenția sa ia în considerare interzicerea aragazelor, având în vedere cercetările care arată că ele reprezintă o amenințare gravă pentru sănătatea oamenilor.

Decizia a stârnit un val de revoltă în rândul republicanilor

Acest lucru a stârnit un val de revoltă din partea parlamentarilor republicani, dar mai apoi Biden a „exclus o interdicție a aragazelor din cauza unei reacții ostile puternice”, iar anumite publicații au susținut că s-ar fi ajuns la un „compromis”.

Problema nu e una nouă.  Oamenii de știință au atras atenția asupra pericolelor pe care le-ar reprezenta aragazele încă din anii 1970.

De ce este vinovat aragazul și de când se spune asta

Se spune că aragazul pe bază de gaz metan produce monoxid de carbon, particule în suspensie și alți poluanți care pot avea efecte severe asupra sănătății.

„Este o poveste care se întinde pe cel puțin 40 sau 50 de ani”, a spus Jon Levy, cercetător în domeniul sănătății mediului la Universitatea din Boston. „Cred că pornește de la teza conform căreia, dacă ardeți combustibil fosil în interiorul casei, acesta poate provoca poluarea aerului”, a menționat el.

12% din toate cazurile de astm bronșic din copilărie pot fi atribuite aragazelor

Cercetătorii susțin că aceste aparate nelipsite din bucătării emit o varietate de poluanți care pot dăuna sănătății în varii moduri, provocând boli precum astm, până la creșterea riscului de diabet sau cancer. Recent, un studiu din SUA a concluzionat că aproximativ 12% din toate cazurile de astm bronșic din copilărie pot fi atribuite aragazelor, sugerând că acest ultim obiectiv al războiului cultural poate fi un factor de risc la fel de mare pentru sănătate ca și în cazul nefumătorilor care stau printre fumători.

A înțelege exact cât de dăunătoare sunt aragazele pentru copii și adulți este mult mai dificil decât măsurarea concentrațiilor de gaze în case, dar o imagine alarmantă se conturează în mai toate studiile observaționale.

Cea mai clară amenințare este astmul

Cea mai clară amenințare o constituie astmul. Deși aragazele au fost asociate cu crizele de astm la adulți, copiii sunt cei mai expuși riscului. În 2013, cercetătorii au analizat peste 40 de studii iar concluzia lor a fost următoarea: copiii care locuiesc în gospodării unde există aragaze aveau cu 42% mai multe șanse de a prezenta simptome de astm și cu 24% mai multe șanse să fie diagnosticați la un moment dat.

Alte lucrări sugerează că și gradul de expunere contează; fiecare creștere cu 5 ppb peste valoarea de bază de 6 ppb (cu mult sub limita EPA de NO2 în aer liber de 100) a fost asociată cu o creștere semnificativă a severității astmului, respirației șuierătoare și utilizării medicamentelor.

O treime din gospodăriile din SUA folosesc aragaze

„Datele sunt destul de solide”, susține Stephanie Holm, specialist în medicină pediatrică la Universitatea din California, San Francisco. Plămânii mai mici ai copiilor, încă în dezvoltare, sunt deosebit de sensibili la acest tip de poluare, a spus Holm, iar nivelul de expunere contează enorm.

„Există date care arată că în casele care folosesc o bună ventilație, copiii sunt mai puțin susceptibili de a avea astm. Gospodăriile cu venituri mai mici tind să fie mai mici și să aibă o ventilație mai puțin adecvată a aragazului, ceea ce ar putea crește concentrațiile de NO2 în zonele defavorizate.

Încă încercăm să înțelegem cum contribuie aragazul, dar probabil că e unul dintre factorii de mediu care contribuie la disparitățile socio-economice ale apariției astmului”, a spus Kephart.

Aproape o treime din gospodăriile din SUA – 40 de milioane – folosesc la acest moment aragaze clasice. În Congres se discută de mai mult timp despre interzicerea lor, iar o lege adoptată recent prevede și un ajutor de 840 de dolari pentru cei care renunță la aragaz și își iau o plită electrică și încă 500 de dolari pentru costurile de branșare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.