Distrugătorii de Mituri au ajutat la eliberarea unui bărbat închis pe nedrept

0
73

Un bărbat nevinovat a fost eliberat din închisoare după ce a ispășit 35 de ani de sentință, parțial datorită unei reluări a unui vechi episod din „Distrugătorii de Mituri”.

În septembrie 1986, doi frați au fost uciși într-un incendiu la un apartament din sud-vestul Chicago-ului. Alți doi frați au reușit să scape din incendiu și le-au spus autorităților că ei cred că incendiul a fost pornit de o vecină ca răzbunare pentru moartea fratelui ei, care se presupune că a fost pusă la cale de o bandă cunoscută sub numele de Latin Kings.

Vecina a fost interogată și i-a învinovățit pe John Galvan, în vârstă de 18 ani, pe fratele acestuia și pe un alt vecin. Alți vecini i-au acuzat tot pe cei trei, iar John, care dormea în casa bunicii sale în momentul incendiului, a fost arestat, relatează IFL Science.

Distrugătorii de Mituri au ajutat la eliberarea unui bărbat nevinovat

În timpul arestării sale, Galvan a fost interogat și i s-a spus că poate merge acasă dacă spune cine i-a fost complice, propunere care i-a fost oferită și unui alt suspect, Arthur Almendarez.

În cele din urmă, toți cei trei suspecți au semnat declarații prin care își recunoșteau vinovăția, spunând că au aruncat un cocktail Molotov printr-o fereastră a blocului. John și Arthur au spus ulterior că aceste declarații au fost semnate în urma unui abuz fizic, în timp ce al treilea bărbat acuzat a spus că a semnat-o beat și fără să i se fi citit drepturile. Toți trei au fost ulterior condamnați pentru crimă și incendiere.

O problemă cu declarația lui Galvan, care a ajutat în cele din urmă la anularea condamnării sale, a fost că susținea că a aprins cocktailul Molotov cu o țigară. Ani mai târziu, când Galvan avea 39 de ani, a urmărit în celula sa din închisoare o reluare a unui episod din „Distrugătorii de Mituri”  și i-a văzut demonstrând că acest lucru era aproape imposibil.

În acel episod erau testate clișee de la Hollywood, printre care și faptul că aruncarea unei țigări într-o baltă de benzină ar face ca aceasta să se aprindă. După mai multe încercări disperate de a declanșa un foc folosind țigara, prezentatorii au ajuns la concluzia că acesta era un mit.

De fapt, deși nu este deloc recomandabil, este posibil să stingi o țigară în benzină.

Mitul a fost infirmat și de către autorități

Galvan și-a contactat avocata, care din întâmplare văzuse și ea episodul, iar ea a investigat în continuare acest aspect al cazului.

Se pare că în 2007, o echipă de cercetători de la Biroul american pentru alcool, tutun, arme de foc și explozivi (ATF) a cercetat același lucru, după ce un grup de suspecți a susținut că incendiile lor au pornit de fapt accidental de la țigări. Echipa a încercat de 2.000 de ori să-i dea foc benzinei folosind o țigară, și chiar a stropit o țigară cu benzină. Focul nu s-a aprins niciodată.

„În ciuda a ceea ce vedeți în filmele de acțiune, aruncarea unei țigări aprinse pe o dâră de benzină nu o va aprinde, presupunând niveluri normale de oxigen și în circumstanțe obișnuite. Acest lucru se datorează faptului că benzina are un contact limitat cu partea cea mai fierbinte și strălucitoare a cenușii, iar termografia cu raze X a arătat că partea fierbinte este foarte localizată”, a declarat instituția la acea vreme.

Mecanisme împotriva condamnărilor pe nedrept

Folosind experți în incendii pentru a atesta imposibilitatea aprinderii benzinei folosind țigări și mai mulți martori care au mărturisit că polițistul care a luat declarațiile a folosit constrângere violentă cu alte ocazii, echipa de avocați a lui Galvan a putut să-i asigure exonerarea. Câțiva ani mai târziu, toate cele trei condamnări au fost anulate.

„Cazul lui Galvan ne arată importanța critică a stabilirii unor astfel de mecanisme pentru ca oamenii să se întoarcă în instanță atunci când știința se schimbă sau evoluează, sau atunci când experții resping mărturiile trecute. Fără aceste mecanisme, în multe cazuri, oamenii nevinovați sunt împiedicați să prezinte dovezi criminalistice ale nevinovăției lor după condamnarea pe nedrept”, a declarat Rebecca Brown, director de politici al Innocence Project.

„Un statut de ‘schimbare în știință’ aici ar fi permis o prezentare care să reflecte schimbările în știința incendiilor și ar fi putut, probabil, să accelereze exonerarea lui Galvan”, a concluzionat Brown.

Vă recomandăm să citiți și:

Elon Musk a găsit soluţia pentru conflictul dintre Taiwan şi China

Via Transilvanica, primul traseu de lungă distanță din România

Cu cât a crescut prețul cafelei în UE în luna august?

Țara europeană care a început să folosească din nou gaze ruseşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.