Două Minerale Noi, Descoperite într-un Meteorit Căzut în Somalia

0
111

Meteoritul, al nouălea ca mărime înregistrat vreodată, de peste 2 metri lățime, a fost dezgropat în Somalia în 2020, deși păstorii locali de cămile spun că știau de existența lui de generații și l-au numit Nightfall în cântecele și poeziile lor.

Oamenii de știință occidentali au numit însă roca extraterestră El Ali pentru că a fost găsită în apropierea orașului El Ali, în regiunea Hiiraan. O felie de 70 de grame din meteorit pe bază de fier a fost trimisă la colecția de meteoriți a Universității din Alberta pentru clasificare.

Dr. Chris Herd, profesor la departamentul de științe ale pământului și atmosferei și administratorul colecției, a spus că în timp ce clasifica roca a observat minerale „neobișnuite”. Herd i-a cerut lui Andrew Locock, șeful laboratorului de microsonde electronice al universității, să investigheze.

„Aveți cel puțin două minerale noi acolo”, a spus Herd. „A fost fenomenal. De cele mai multe ori este nevoie de mult mai multă muncă pentru a spune că există un mineral nou.”

Minerale similare au fost create sintetic într-un laborator în anii 1980, dar nu au fost descopeite niciodată în natură, a spus Herd, adăugând că aceste noi minerale ar putea ajuta la înțelegerea modului în care funcționează „laboratorul naturii” și ar putea avea utilizări încă necunoscute în lumea reală. Un al treilea mineral potențial nou este analizat.

„Nu m-am gândit niciodată că voi fi implicat în prezentarea unor minerale noi doar în virtutea faptului că lucrez la un meteorit”, a spus Herd. „Aceasta este ceea ce face acest lucru interesant: în acest meteorit special aveți două minerale prezentate oficial, care sunt noi pentru știință.”

Mineralele au fost numite elaliit, după locația meteoritului, și elkinstantonit, după Lindy Elkins-Tanton, cercetătorul principal al viitoarei misiuni Psyche a NASA, care își propune să trimită o navă spațială pe un asteroid bogat în metale.

Oamenii de știință de la Universitatea din Alberta ar vrea să examineze alte mostre din același meteorit, dar Herd a spus că au existat rapoarte conform cărora acesta a fost dus în China. Meteoriții sunt adesea cumpărați și vânduți pe piețele internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.