Elevi din Bârlad și Perieni, interesați de cunoașterea Universului

0
31

În această vară, numeroși membri ai Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad au luat parte la proiectul educațional „Școala de Vară AAS aduce Universul mai aproape de tineri”. În cadrul atelierelor organizate, elevii școlilor din oraș au desfășurat tot felul de activități din domeniul Astronomiei.

Pentru creșterea interesului pentru știință în rândul tinerelor generații prin Astronomie și noile tehnologii, Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad a organizat „Școala de Vară AAS aduce Universul mai aproape de tineri”. Activitatea s-a desfășurat la sediul secundar al asociației, situat în strada 1 Decembrie nr. 38, la ea participând elevi de la Școala Gimnazială „Iorgu Radu” Bârlad, Școala Gimnazială nr. 1 Perieni, Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad, Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” Bârlad, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, Școala de Arte „N. N. Tonitza” Bârlad și Centrul Educațional «YES» Bârlad.

„O componentă a proiectului educațional a vizat petrecerea timpului liber a elevilor, cât și realizarea de experimente și investigație științifică, metode deosebit de eficiente în comunicarea științelor. Dintre toate științele, Astronomia este cea mai accesibilă pentru publicul larg: toată lumea poate privi bolta cerească și poate aprecia frumusețea ei. Însă activitatea observațională modernă necesită facilități care sunt prea scumpe, chiar și pentru cetățeni din țările dezvoltate. Asociația Astronomică «Sirius» dispune de telescoape și echipamente performante achiziționate de-a lungul timpului. În cadrul atelierelor organizate, copiii participanți au efectuat măsurători în cadrul proiectelor științifice legate de astrul zilei, observații ale activității solare și cerului nocturn. În programul Școlii de Vară AAS, au fost integrate activități proprii legate de evenimente internaționale: «On the Moon Again», «Asteroid Day», observarea curentului de meteori Perseide, observarea Superlunii pline din 3 iulie, 1 și 31 august, efectuarea repetitivă a determinării distanței zenitale a Soarelui pentru participarea membrilor MiniAAS la proiectul Internațional «Erathostenes» în septembrie 2023”, a precizat profesorul Ioan Adam, președintele AAS Bârlad și coordonatorul proiectului.

Potrivit acestuia, copiii înscriși la acest proiect au primit materiale pentru curs, harta mobilă, revista „Pași spre infinit” și un certificat de participare. Cea mai mică participantă la Școala de Vară, Sofia Darie, deosebit de interesată de astronautică, este înscrisă în clasa pregătitoare în acest an școlar.

„Pentru sprijinul acordat derulării proiectului, au fost acordate diplome doamnelor profesoare Anca Sandu, de la Centrul Educațional «YES», și Cristina Chirițescu, de la Școala Gimnazială «Iorgu Radu» Bârlad. Considerăm că participanții la Școala de Vară AAS vor înțelege mai bine rolul Astronomiei în educație, tehnică și știință, necesitatea comunicării și a lucrului în echipă în observarea cerului, vor conștientiza efectele poluării luminoase asupra cerului nopţii. Ne așteptăm la o creștere a interesului participanților la o colaborare internațională la evenimente, precum campaniile de observare a fenomenelor astronomice, concursurile şi competiţiile de ştiinţă la nivel național și internațional. Cu ocazia începerii noului an școlar, invităm elevii de la diferite unități școlare din Bârlad și zona Bârlad să participe la cursurile și activitățile practice organizate de AAS pentru inițiere sau performanță în domeniul Astronomiei”, a mai transmis profesorul Adam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.