„Este pe o linie paralelă cu realitatea”. Care este rolul economiei – Evenimentul Zilei

0
57

Profesorul Mircea Coșea a comentat avertismentul lansat de FMI, către guvernele europene, de a nu interveni în criza energetică și de a nu acorda un sprijin financiar pe scară largă populației. Responsabilii FMI sunt de părere că simplii consumatori ar trebui să suporte partea cea mai mare a scumpirilor pentru a încuraja economisirea energiei.

„Fondul Monetar Internațional de câțiva ani este pe o linie paralelă cu realitatea. Nu renunță la anumite abordări care sunt foarte dure și nu are în vedere un fapt foarte simplu și anume că până la urmă, organizațiile acestea de tip internațional au fost create după ce de-al Doilea Război Mondial, tocmai pentru a sprijini populația. Economia are diferite sarcini, ea lucrează cu cifre, compară, împarte că până la urmă economia este o știința și este baza unei politici care trebuie să sprijine populația”, a afirmat Mircea Coșea.

Reprezentanții FMI au declarat că guvernele ar trebui să protejeze gospodăriile cele mai vulnerabile prin acordarea ajutorul financiar. Dar, au menționat, politicile existente care vizează atenuarea costurilor pentru toți consumatorii ar afecta economiile europene. Aceasta în condițiile în care multe dintre ele se află deja în pragul recesiunii.

Sursa foto: EVZ

Economia trebuie să funcționeze în interesul populației

Potrivit spuselor sale, în condiții de resurse minime, economia ar trebui să găsească soluții ca populația să aibă o acoperire cât mai bună a necesității.

„Dacă Fondul Monetar Internațional părăsește populația, mă întreb de ce mai avem nevoie de guverne. Atunci ce fac guvernele? Se ocupă numai de Ucraina? Eu aș prefera să nu includ în România în această situație, pentru că România e un caz special. România nu a avut niciodată o poziție clară, bine gândită, în legătură cu negocierea pe care a avut-o cu Fondul Monetar Internațional. A acceptat aproape tot. Însă nu cred în această lume, în această situație, că Guvernele vor asculta indicațiile Fondul Monetar, ba din contră, văd contrar”, a mai comentat Mircea Coșea.

Profesorul a dat exemplul Franței, al Spaniei și al altor țări europene care fac eforturi pentru a ajuta populația.

„Deci e foarte complicat și chiar periculos să lași populația de capul ei în aceste situații, deși sunt total de acord că în aceste condiții trebuie să îţi iei o responsabilitate la nivel individual, pentru că ministrul de Finanțe nu poate să vină acasă la tine fiecare zi”, a spus Mircea Coşea la Antena 3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.