Grupa de sânge care este predispusă la boli grave. Avertismentul medicilor!

0
43

Obișnuim să acordăm importanță grupei de sânge în cazul în care trebuie să donăm sânge sau dacă cineva are nevoie urgentă de o transfuzie. Puține persoane se gândesc la importanța acestui aspect, în afara situațiilor ce implică intervențiile medicale. Cercetătorii au descoperit care este grupa de sânge care este predispusă la boli grave. O ai și tu?

Grupa de sânge care este predispusă la boli grave

Mulți dintre noi nu ne-am îndreptat niciodată atenția asupra studiului grupei noastre de sânge. Oamenii de știință ne sfătuiesc să ținem cont de cercetările realizate în acest sens, pentru a învăța cum să ne protejăm mai bine sănătatea. Știai că există persoane care sunt mai predispuse la afecțiuni grave de inimă, dacă prezintă o anumită grupă de sânge?

Înainte de a aborda acest subiect, să lămurim problema grupelor de sânge. Fiecare individ prezintă una dintre următoarele grupe de sânge: A, B, AB, O. În funcție de prezența sau absența proteinei RhD în globulele roșii, grupa de sânge poate fi pozitivă sau negativă.

Deși oamenii de știință nu au identificat, momentan, o legătură concretă între grupele de sânge și riscul de dezvoltare de afecțiuni de inimă, există unele studii ce pun în evidență acest aspect. Majoritatea au fost efectuate pe parcursul ultimului deceniu, însă părerile specialiștilor în domeniu sunt împărțite.

Analizele specialiștilor arată că grupele de sânge non-O prezintă risc mai ridicat de boli cardiace. Cu alte cuvinte, persoanele cu sânge tip A, B sau AB sunt mai predispuse la dezvoltarea bolilor de inimă, a atacului de cord sau a insuficienței cardiace.

Risc mai mare de boli de inimă, atac de cord și insuficiență cardiacă

Un studiu realizat în urmă cu aproximativ zece ani arată că persoanele cu grupele de sânge A, B și AB prezintă un risc de a se confrunta cu boli de inimă cu 23% mai mare decât cele cu grupa O. Atacul de cord, în cazul celor cu grupe de sânge non-O, este întâlnit mai des cu 11%. În ceea ce privește insuficiența cardiacă, pacienții cu grupe A, B și AB prezintă un risc mai mare cu 5% de a se confrunta cu această afecțiune.

Mai recent, un studiu de amploare a arătat faptul că persoanele cu grupa de sânge A, B sau AB au un risc mai mare cu 9% de a prezenta un atac de cord în istoricul medical, în comparație cu cei cu grupa O.

O analiză realizată în anul 2020 susține că pacienții cu grupă de sânge A sau B prezintă un risc cu 8% mai mare de a avea atac de cord și cu 10% mai mare de a suferi de insuficiență cardiacă, în comparație cu cei cu grupa de sânge O.

Oamenii de știință susțin că persoanele cu grupa de sânge O nu sunt la fel de expuse bolilor cardiace grave datorită faptului că se bucură de niveluri mai ridicate de factor von Willebrand. Este vorba despre o proteină care joacă un rol semnificativ în procesul de coagulare a sângelui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.