I se spune copacul morții. Arborele sub care nu trebuie să stai niciodată, chiar dacă plouă. Îți poate pune viața în pericol. Unde se găsește acesta și de ce Guinness World Records susține că este, de fapt, cel mai periculos copac din lume.
Este numit copacul morții. E riscant să te adăpostești sub coroana sa pe timp de ploaie. Este foarte periculos pentru oameni
Este numit copacul morții pentru că este cel mai toxic de pe Pământ. Acesta este denumit de oamenii de știință Hippomane mancinella, uneori fiind cunoscut și drept „măr de plajă” sau „guava otrăvitoare”. În limba spaniolă se numește arbol de la muerte, care înseamnă literal „copacul morții”.
Se găsește în părțile tropicale din sudul Americii de Nord. De asemenea, foarte mulți oameni l-au descoperit în America Centrală, Caraibe și unele părți din nordul Americii de Sud. Acest arbore ar fi fost folosit în trecut ca instrument de tortură.
Cercetătorii ne transmit că este foarte riscant să te adăpostești sub coroana sa pe timp de ploaie pentru că are o sevă toxică care se scurge de pe frunzele și ramurile sale. Aceasta provoacă arsuri pe pielea oamenilor.
În plus, se crede că cele mai grave reacții provin de la forbol, care este un compus organic ce aparține familiei esterilor diterpenici. Substanța este solubilă în apă și este foarte riscantă atunci când persoanele stau sub acest copac.
Picăturile de ploaie poartă seva diluată peste tot în aer, motiv pentru care oamenii de știință au decis să ia măsuri în acest sens. Mai exact, în unele părți din aria naturală a copacului sunt pictate cruci sau inele roșii pe tulpina sa.
:format(webp):quality(80)/wp-content/uploads/2023/09/copacul-mortii-si-fructele-sale-care-seamana-cu-merele.jpg)
Copacul morții și experiențele oamenilor
Oamenii sunt avertizați pentru că au fost foarte situații în care turiștii au mâncat fructele și au început să se simtă rău. Un asemenea caz a fost simțit chiar de radiologul Nicola Strickland, în anul 1999, într-o vacanță de pe insula Tobago din Caraibe.
În prima dimineață petrecută în acest Paradis, pe o plajă, a început să caute scoici și corali în nisipul alb, dar a dat de niște mere mai ciudate. Nu a stat deloc pe gânduri și le-a gustat, aroma dulce schimbându-se rapid într-o senzație ciudată.
Femeia a povestit pentru Science Alert că a simțit o arsură și o strânsoare chinuitoare în gât, problemele agravându-se treptat până când nu a mai putut să înghită deloc. Durerea a început să scadă treptat la peste 8 ore de la ingerarea fructelor.
Mâncarea fructelor din copacul morții poate duce la vărsăturile severe și diaree. Aceste simptome deshidratează rapid organismul uman până în punctul în care nu se mai poate face nimic, arborele fiind letal.
Cu toate acestea nu este tăiat de autorități pentru că joacă un rol important în ecosistemele locale. În plus, se spune că oferă o protecție excelentă împotriva eroziunii de coastă pe plajele din America Centrală.