Iată ce trebuie să faci pentru a avea pești fericiți în acvariu!

0
50

Dacă 1.500 de mamifere captive ar muri sufocate într-o grădină zoologică, suferința lor ar stârni indignare. Totuși când acvariul unui hotel din Berlin a explodat la sfârșitul anului 2022, de ce au comentat atât de puțini oameni despre starea peștilor? Speciile acvatice nu par să inducă același răspuns emoțional. Și această disparitate ne întunecă înțelegerea vieții lor în captivitate. Așadar, ce poți face pentru a avea pești fericiți în acvariu?

După zeci de ani de studiu al sensibilității la pești (adică a capacității lor de a experimenta sentimente și senzații), consensul oamenilor de știință este că peștii pot simți durere. Durerea la oameni are o componentă emoțională importantă și același lucru pare să fie adevărat și la pești, care sunt, de asemenea, capabili de anxietate și frică.

Acest lucru, împreună cu dovezile convergente că peștii pot îndeplini sarcini complexe care implică instrumente și rezolvarea problemelor, îi plasează pe aceștia la egalitate cu alte vertebrate.

În general, oamenii nu se gândesc că ar trebui să aibă pești fericiți

Peștii sunt al treilea cel mai popular animal de companie din Marea Britanie, iar 9% din populație deține cel puțin unul. Comerțul cu pești ornamentali este uriaș, milioane dintre aceștia fiind „smulși” din habitatele lor naturale în fiecare an (în principal în Asia și Pacificul de Sud) și transportați în acvarii predominant în SUA și Europa, scrie Phys.org.

Atitudinile față de pești sunt mai nepăsătoare decât față de alte specii. În ceea ce privește peștele pentru hrană, studiile au constatat în mod constant că oamenii sunt cel mai puțin preocupați de starea peștilor, printre alte specii de crescătorie. Acest lucru poate fi cauzat de faptul că peștii s-au îndepărtat de calea noastră evolutivă cu mult timp în urmă.

Dar toată această distanță se prăbușește atunci când ai un companion care respiră în apă. Dacă ai de gând să îți înființezi un mic acvariu, există cinci lucruri pe care trebuie să le iei în considerare dacă vrei să ai pești fericiți.

Mâncarea

Mulți oameni își hrănesc peștii cu hrană care nu este adecvată pentru specie. De exemplu, deținătorii de pești tropicali și de carași aurii în același acvariu vor descoperi că peștii tropicali iubesc gustările bogate în proteine, cum ar fi Glycera sau Artemia, dar prea multe proteine sunt dăunătoare pentru carașii aurii.

S-ar putea să îți hrănești peștii cu hrana potrivită, dar să neglijezi adaptarea cantității la dimensiunea și vârsta peștilor din acvariu. Va exista o concurență puternică pentru hrana în acvariu, în special în grupuri mai mari, ceea ce înseamnă că peștii mai tineri ar putea rămâne fără hrană.

Cum să ai pești fericiți? Atenție la apă!

Peștii produc multe deșeuri, iar nivelurile de amoniac, nitrați și nitriți se pot acumula rapid în apa din acvariu. Există dispozitive de monitorizare care pot spune dacă calitatea apei este sigură, dar dovezile sugerează că mulți pasionați nu respectă instrucțiunile.

Și apoi este iluminatul. Și peștii dorm; de fapt, tiparele lor de somn sunt similare cu cele ale oamenilor. Peștii au nevoie de o perioadă de întuneric definită pentru a se odihni, așa că orice ai face, nu lăsa luminile aprinse 24 de ore pe zi.

Confortul

Ai ști cum să depistezi un pește rănit sau bolnav? Dacă nu, nu ești singurul. Peștii sunt unele dintre cele mai puțin înțelese animale de companie, chiar și de către profesioniști.

Rănile în acvariile de acasă sunt frecvente, deoarece peștii formează ierarhii și se luptă. Pot apărea și infecții bacteriene sau paraziți, dar pot fi greu de detectat.

Este important ca o boală să fie depistată devreme, astfel încât peștii infectați să poată fi plasați în carantină și tratați pentru a împiedica răspândirea bolii. Un pește care se freacă de acvariu, adesea în încercarea de a elimina paraziții, oferă o sugestie puternică că nu se simte bine.

Care este comportamentul normal al unor pești fericiți?

Ceea ce constituie un comportament normal la un pește este greu de stabilit. Dar una dintre cele mai importante întrebări pe care trebuie să ți le pui este dacă structura grupului sau a mediului natural al peștilor este redată în acvariu.

Dacă peștele tău este o specie care formează bancuri (adică se aranjează în formațiuni strânse), atunci îi place să trăiască în grupuri. Peștele zebră, de exemplu, ar trebui ținut în grupuri de cel puțin 6 indivizi din aceeași specie. Există, totuși, un echilibru delicat: supraaglomerarea va da naștere la agresiune, deoarece peștii concurează pentru hrană și spațiu, în timp ce prea puțini pești va însemna că aceștia nu vor avea cu cine forma bancuri.

Acvariile ar trebui să fie suficient de mari pentru a le permite peștilor să înoate liber și ar trebui să existe suficient adăpost (plante sau un mic coronament scufundat sub care să se ascundă) pentru a avea șansa de a fi singuri dacă doresc.

Frica și suferința

Există mai multe moduri în care un pește ar putea trăi cu frică. Unii pești pot fi hărțuiți în mod regulat de colegii mai mari de acvariu, ceea ce devine un chin atunci când nu există ascunzișuri.

Peștii sunt, de asemenea, sensibili la lucrurile din afara acvariului. De exemplu, acvariul se află lângă un radiator fierbinte sau o fereastră deschisă? Este deranjat de vibrațiile de la o mașină de spălat din apropiere? Toți acești factori pot provoca frică și suferință.

Poate părea că este nevoie de multă muncă, dar aceasta este importantă pentru a putea avea un acvariu cu pești fericiți. Cel puțin, această listă arată că peștii au nevoi complexe, la fel ca alte animale de companie, chiar dacă nu îi poți scoate la plimbare.

Vă recomandăm să citiți și:

Noi specii de păsări nectarinide, descoperite pe insulele îndepărtate din Indonezia

Roiurile de albine ar putea influența vremea, sugerează un studiu

Oamenii de știință au descoperit cum reacționează plantele la traume și stres

Larvele de țânțari își prind prada într-un mod inedit: își folosesc capul precum un harpon

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.