În Franţa, încălzirea climei ar putea avea efecte mult mai grave decât cele prevăzute

0
48

O încălzire a climei şi mai nefastă decât era prevăzut. Aşa s-ar putea rezuma semnalul de alarmă tras de specialiştii francezi în previziuni meteo. Ei prezic că la sfârşitul secolului, temperaturile din Hexagon ar putea creşte cu 3,8°C faţă de cele de la începutul secolului XX. O previziune cu până la 50% mai mare decât precedentele preziceri. Si creşterea evocată nu se referă decât la cazul în care Franţa nu diminuează drastic emisiile de gaze cu efect de seră.

În cazul în care Franţa ar continua să recurgă masiv – ca azi – la energiile fosilă – petrol, gaz şi cărbune – atunci temperaturile medii ar putea creşte cu 6,7°C, avertizează meteorologii francezi în studiul lor publicat în revista «Earth Systems Dynamics».

În cel mai bun caz, cel în care Franţa şi-ar diminua drastic emisiile, temperaturile tot vor creşte cu 2,3°C. Franţa se va încălzi dealtfel mai mult decât media planetară, arată studiul. Ultimul raport al experţilor în climă ai ONU (Giec) a demonstrat că planeta a câştigat déjà în medie 1,2°C faţă de era preindustrială din cauza gazelor cu efect de seră generate de activităţile umane.

Creşterea de 3,8°C în 2100 nu este decât o medie, avertizează cercetătorii. Altfel spus, anumite regiuni ar putea cunoaşte temperaturi şi mai ridicate. La fel, încălzirea va varia în funcţie de sezon. Concluzia este că fenomenele extreme – secete, canicule, inundaţii – riscă să fie şi mai dure, şi mai intense decât ceea ce s-a trăit vara trecută. Ca o comparaţie, vara aceasta a fost a doua cea mai caldă înregistrată vreodată în Franţa. Diferenţa medie de temperatură a fost de +4°C faţă de 1900. Cu noile previziuni, vara s-ar putea ajunge la vârfuri de +6°C, o situaţie greu de imaginat şi şi mai greu de suportat.

În orice caz, «încălzirea anunţată va avea consecinţe asupra ecosistemelor şi biodiversităţii dar şi asupra sistemului agricol», spune unul dintre coautorii studiului. Un singur lucru pozitiv reiese din acest studiu şi anume că ritmul încălzirii climei va încetini începând cu 2030. Dar chiar şi aşa, nu se va scăpa de +3,8°C….

Ca să-şi realizeze actualul studiu, autorii acestuia au folosit o nouă metodologie. Au combinat datele culese din 1899 încoace de circa 30 de staţii meteo repartizate pe tot teritoriul francez cu ultimele modele de previziuni ale climei. Rezultatul, spun specialiştii, este mai coerent cu evoluţiile din trecut şi reduce incertitudinile privind viitorul. Dealtfel, aceaşi metodologie a fost folosită şi în raportul Giec din august 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.