Claudiu Tănăselia: Această misiune este prima misiune din programul Artemis. Este primul zbor al rachetei SLS sau Space Launch System. Racheta a costat aproximativ 4 miliarde de dolari. Fiecare lansare SLS va costa 4 miliarde de dolari. Este o sumă enormă. Dar, cel puțin a demonstrat că este o rachetă care poate să trimită spre Lună o capsulă Orion. Această capsulă Orion este o variantă îmbunătățită, modernă a fostei capsule Apollo, din programul Apollo, mult mai nouă și care are atașat și un modul de serviciu european. Aici vine și partea internațională a misiunii. Spre deosebire de programul Apollo, programul Artemis este un program internațional. NASA nu merge singură pe lună. Merge împreună cu Agenția spațială europeană și cu restul agențiilor implicate în acest program, cea canadiană, cea japoneză.
Reporter: Această primă rachetă lansată în cadrul programului Artemis, de fapt, nu va ajunge pe Lună. Care este scopul acestei misiuni?
CT: Este interesant faptul că nicio capsulă Orion lansată cu o rachetă SLS nu va ajunge pe Lună. NASA mai are nevoie de un partener privat care să îi asigure acel lander lunar, un vehicul care să transporte astronauții de pe orbita Lunii, unde se va afla capsula Orion și suprafața Lunii. Scopul acestei misiuni este testarea rachetei SLS, într-o primă etapă. Fapt ce s-a îndeplinit cu succes. Iar partea a doua, care este și mai importantă, testarea capsulei Orion. Trebuie testate toate sistemele de la bord, sistemul de propulsie, sistemul de ghidaj, sistemul de revenire pe atmosferă pentru că la următoarea misiune Artemis vom avea astronauți la bord.
Rep: Este un moment așteptat cu sufletul la gură atât de oamenii de știință, cât și de pasionații din domeniu, dar și de întreaga omenire până la urmă. Când vom fi din nou martorii momentului în care un om va păși din nou pe Lună?
CT: Asta este o întrebare grea. NASA spune că oficial se va întâmpla în 2025. Dar nu sunt convins că oficialii NASA chiar cred această dată și o să vă explic de ce. Chiar dacă această lansare a fost una de succes și să presupunem că această capsulă Orion se va întoarce pe Pământ și că misiunea Artemis 1 este un succes absolut, după această misiune urmează Artemis 2, care va pune un echipaj pe orbita Lunii. Va fi o reeditare a misiunii Apollo 8. Echipajul va da un ocol Lunii și va reveni pe Pământ fără să ajungă pe suprafața Lunii. De abia de acum începe partea complicată. Așa cum spuneam la început, ca să ajungă pe suprafața Lunii ei mai au nevoie de un alt vehicul. Pentru această primă aselenizare din programul Artemis vor construi o rachetă construită de SpaceX. Trebuie ca și SpaceX să își sincronizeze eforturile cu NASA și să pregătească, să finalizeze acea navă Starship lunară.
Rep: Dacă omul a reușit să ajungă fizic pe Lună în urmă cu peste 50 de ani, de ce de atunci până acum nu s-a mai întâmplat asta? De ce și acum, din ce ne spuneți dumneavoastră și din ce știm de la NASA, este în continuare dificil să reedităm această performanță realizată în urmă cu jumătate de secol, în condițiile în care tehnologia era clar inferioară celei de astăzi?
CT: Tehnologia era clar inferioară, dar bugetul NASA era clar superior. Totul se rezumă la bani și la resurse. Resursele se pot genera cu bani. Trebuie să ne amintim un pic contextul din anii 1960. Eram în plin război rece și Statele Unite avea de demonstrat ceva la nivel politic. Au făcut asta prin acea cursă spre Lună pe care ei au câștigat-o. Ei și-au impus linia de sosire ca fiind Luna și ei au reușit să fie primii acolo. Acest efort a fost un efort colosal al națiunii americane. Pentru acest efort s-au cheltuit foarte mulți bani. Procentul din produsul intern brut al Statelor Unite care a fost alocat Agenției spațiale americane a fost unul la care nu s-a mai ajuns de atunci. Bugetul NASA de acum este mai mic. Având un buget mai mic, are personal mai puțin, mai prost plătit și resurse mai puține la îndemână.
Rep: Revenind la misiunea Artemis, la lansarea acestei mega rachete cu succes către Lună, care este scopul pe durată lungă a acestei misiuni?
CT: O să revin la acel program al misiunilor Artemis despre care vă spunea. După misiunea Artemis 2 urmează Artemis 3, ceea ce înseamnă aselenizare. NASA spune că se va întâmpla în 2025. Eu m-aș bucura dacă se întâmplă până în 20230. Cam 2030 este orizontul la care mă aștept să se întâmple această misiune. După care NASA plănuiește misiunea Artemis 4, 5, 6, 7 și așa mai departe, ceea ce înseamnă echipaj care va petrece din ce în ce mai mult timp pe Lună. În programul Artemis urmează să facem ce am făcut până acum pe orbită. Să învățăm să locuim pe lună. Să avem acolo avanposturi. Să avem baze de cercetare, așa cum avem în Antarctica, chiar dacă pe Lună condițiile sunt și mai vitrege decât în Antarctica. Ideea este să învățăm să trăim pe Lună, departe de Pământ și probabil, după 2035, de pe lună să pornim spre Marte.
Ascultă: