La ce vârstă trebuie să renunți la fumat pentru a evita riscul crescut de moarte?

0
60

Un studiu amplu din SUA a identificat vârsta potrivită pentru renunțarea la fumat astfel încât să fie evitate riscurile crescute de moarte.

Persoanele care renunță la fumat înainte de vârsta de 35 de ani au rate de deces similare, într-o anumită perioadă de timp, cu cei care nu au fumat niciodată.

Cei care au renunțat la fumat la vârste mai înaintate au avut parte în continuare de beneficii substanțiale față de cei care au continuat să fumeze, dar rata mortalității a depășit-o pe a celor care au renunțat înainte de a împlini 35 de ani.

Care este vârsta potrivită pentru renunțarea la fumat?

De exemplu, foștii fumători care s-au lăsat la vârste cuprinse între 35 și 44 de ani au prezentat o rată de deces cu 21% mai mare, din orice cauză, în comparație cu cei care nu au fumat niciodată. Iar cei care au renunțat la fumat la vârste cuprinse între 45 și 54 de ani au arătat o rată a mortalității din toate cauzele cu 47% mai mare decât cei care nu au fumat niciodată.

„În rândul bărbaților și femeilor din diverse grupuri rasiale și etnice, fumatul a fost asociat cu cel puțin dublul ratei de mortalitate din toate cauzele față de cei care nu au fumat niciodată”, au scris autorii studiului, publicat în jurnalul JAMA Network Open.

„Renunțarea la fumat, în special la vârste mai mici, a fost asociată cu reduceri substanțiale ale mortalității în exces relativ asociate cu continuarea fumatului”, au scris oamenii de știință.

Un studiu amplu

Acesta este al treilea studiu mare care sugerează că vârsta de 35 de ani ar putea fi vârsta potrivită pentru renunțarea la fumat, în special pentru cei care încep să fumeze de tineri, spune John P. Pierce, profesor emerit la Departamentul de Medicină de Familie și Sănătate Publică de la Universitatea din California, San Diego, SUA.

„Se știe de mult timp că cu cât un fumător renunță mai devreme, cu atât este mai bine pentru el. Dar acum putem fi mai specifici cu privire la această vârstă”, a scris Pierce, care nu a fost implicat în noua cercetare.

Noul studiu a folosit date din US National Health Interview Survey, un sondaj bazat pe chestionare folosit pentru a monitoriza starea de sănătate a populatiei din SUA, și National Death Index, o bază de date a înregistrărilor de deces ale națiunii.

Analiza a inclus date de sondaj de la peste 550.000 de adulți care au completat chestionare între ianuarie 1997 și decembrie 2018 și aveau între 25 și 84 de ani la momentul recrutării.

Printre aceștia se numără fumători actuali, foști fumători și persoane care „nu au fumat niciodată”, sau mai bine zis oameni care au fumat mai puțin de 100 de țigări în toată viața lor.

Ce arată datele?

Potrivit National Death Index, aproape 75.000 dintre acești subiecți de studiu au murit până la sfârșitul anului 2019. În comparație cu cei care nu au fumat niciodată, fumătorii actuali au arătat o rată semnificativ mai mare de deces din toate cauzele, în general, precum și rate mai mari de deces prin cancer, boli de inimă și boli pulmonare, în special.

Fumătorii albi non-hispanici au arătat cea mai mare rată de mortalitate din toate cauzele, care a fost de trei ori mai mare decât a celor care nu au fumat niciodată. Fumătorii non-albi, incluzând atât hispanici cât și non-hispanici, au avut rate de mortalitate ușor mai scăzute, aproximativ de două ori față de cei care nu au fumat niciodată.

Acest lucru poate fi legat de faptul că acești participanți au raportat că fumează mai puține țigări pe zi, în medie; încep să fumeze la vârste mai înaintate; și este mai puțin probabil să fumeze zilnic, în comparație cu subiecții albi.

„Aceste rezultate ne amintesc că reducerea intensității fumatului (a numărului de țigări pe zi) ar trebui să fie unul dintre obiectivele programelor de control al tutunului”, a scris Price.

În mod esențial, în timp ce fumatul a fost legat de un risc mai mare de deces în toate grupurile rasiale și etnice chestionate, „renunțarea la fumat a fost asociată cu riscuri inversate substanțial pentru toate grupurile”, au scris autorii studiului.

De ce este util să cunoaștem care este vârsta potrivită pentru renunțarea la fumat?

În special, cei care au renunțat până la vârsta de 45 de ani și-au redus riscul crescut de deces cu până la 90%, iar cei care au renunțat înainte de vârsta de 35 de ani au prezentat rate de deces foarte apropiate de cele ale celor care nu au fumat niciodată.

Studiul a mai constatat că, cu cât a trecut mai mult timp de când o persoană a renunțat la fumat, cu atât rata mortalității a fost mai apropiată de cea a unei persoane care nu a fumat niciodată.

Acum că există vârsta potrivită pentru renunțarea la fumat, ca un termen limită, tinerii fumători ar putea fi mai motivați să renunțe, a scris Price.

„Fără un obiectiv proximal, este tentant pentru fumători să abandoneze o încercare de renunțare folosind scuze precum ‘Nu trebuie să o fac chiar acum’. Studiul… furnizează datele necesare pentru a stabili un obiectiv apropiat motivant de a renunța la fumat înainte de vârsta de 35 de ani”, a scris el.

Dar nu este totul pierdut după vârsta de 35 de ani; după cum sugerează studiul, renunțarea la vârste mai înaintate reduce riscul de deces, doar că nu la fel de dramatic.

Limitările studiului

Cercetarea are unele limitări. De exemplu, informațiile despre obiceiurile de fumat ale subiecților au fost adunate într-un singur moment din timp, astfel încât unii subiecți ar fi putut renunța sau ar fi putut începe să fumeze după ce au fost chestionați.

„Așadar, atât adevăratele pericole ale fumatului, cât și adevăratele beneficii ale renunțării pot fi subestimate în acest studiu”, au avertizat autorii.

Cu toate acestea, studiul sugerează în continuare că renunțarea la fumat reduce foarte mult riscul de deces prematur, mai ales dacă renunți la vârsta potrivită.

Vă recomandăm să citiți și:

Detectarea bolii Alzheimer, acum mai simplă cu un nou test de sânge

Poți învăța o limbă străină în somn? Răspunsul e surprinzător!

Oamenii de știință au descoperit grupe de sânge complet noi

E adevărat că „ce nu te omoară te face mai puternic”?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.