Local: Proiecte de inventica ale Colegiului Petru Rares premiate in cadrul unui concurs national » Monitorul de Suceava

0
57

Elevi din toată ţara şi-au prezentat propriile proiecte de inventică şi cercetare în cadrul ediției din acest an a Concursului Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie „RoSEF”, desfășurat la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV), la finele lunii octombrie.

În cadrul competiției, Colegiul Național ”Petru Rareș” Suceava a obținut o serie de rezultate remarcabile, la mai multe categorii.
La secțiunea „Științe”, Ioana Tofan și Eliza Baluș, din clasa a X-a, și-au adjudecat premiul I, cu lucrarea „Stimularea germinării semințelor vechi cu ajutorul apei activate de plasmă”, profesor îndrumător Anca Greculeac.

Potrivit reprezentanților colegiului, lucrarea și-a propus descoperirea optimului de udare a semințelor mai vechi de 50 de ani cu specii reactive de oxigen și azot, activate plasmatic, în vederea stimulării germinării acestora.

De asemenea, Mihai Alexandru Hulubeac, din clasa a XII-a, și Antonie Rareș Grigoraș, clasa a XI-a, au obținut premiul II cu lucrarea „Motion Power”, profesor îndrumător Anca Greculeac.

Lucrarea „Motion Power” este un dispozitiv protetic pentru un picior amputat, dezvoltat pe baza unei modelări fizico-matematice a mersului uman, care forțează purtătorul să realizeze un mers simetric. Un dispozitiv ortetic conceput în aceleași condiții a obținut premiul I la „Olimpiada de creativitate științifică” ediția 2022 și echipa s-a calificat la faza internațională.

La secțiunea „Științe aplicate”, Tudor Dochia, clasa a X-a, s-a întors cu premiul II, cu lucrarea „Glider”, profesor îndrumător Victor Șutac.

Glider reprezintă un sistem inteligent de asistare a zborului unui parapantist.

La secțiunea „IT”, Paul Andrei Ungureanu și Alexandru Turculeț, clasa a XI-a, au obținut premiul III cu lucrarea „DeepStart”, profesor îndrumător Victor Șutac.

DeepStart este un software cu aplicație în sectorul de business, având ca public țintă antreprenori și investitori.

 

36 de proiecte de inventică la RoSEF 2022

Concursul Național RoSEF este dedicat elevilor de gimnaziu și liceu și selectează cele mai interesante proiecte de știință realizate de către elevii din România pentru competiții internaționale.

În acest an au participat peste 80 de elevi și profesori din mai multe localități din țară: București, Constanța, Eforie Sud, Satu Mare, Carei, Brașov, Deva, Vaslui, Iași, Bacău, Vatra Dornei, Coșna, Cajvana, Siret, Rădăuți și Suceava. Cele 36 de lucrări ale elevilor au fost expuse în holul Corpului A al Universității Suceava și s-au încadrat în una dintre următoarele secțiuni ale concursului: Științe, Științe aplicate, Robotică și Tehnologia informației. Juriul a fost format din cadre didactice de la Universitatea din Suceava și profesori din învățământul preuniversitar. 

Organizatorii concursului au fost: Universitatea din Suceava, Inspectoratul Școlar Județean Suceava, Societatea Științifică CYGNUS, în parteneriat cu Colegiul Național de Informatică „Spiru Haret” Suceava, Colegiul Național „Petru Rareș” Suceava și MILSET România. Manifestarea a fost cofinanțată de Primăria Municipiului Suceava și Consiliul Local Suceava.

Concursul RoSEF reprezintă etapa națională de selecție pentru 12 concursuri internaționale, desfășurate pe toate continentele lumii, printre care se află și „International Science and Engineering Fair” (ISEF), organizat în fiecare an în SUA, fiind cea mai veche şi mai mare competiție de proiecte, aflată la cea de-a 65-a ediţie, şi la care participă anual peste 3.000 de elevi din 60 de ţări.

Concursul îşi propune sporirea interesului tinerei generaţii pentru domeniul ştiinţific şi tehnic, familiarizarea elevilor din domeniul preuniversitar cu metodica şi tehnica cercetării, punerea în valoare a proiectelor de inovare şi inventică ce au ca autori tinerii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.