Locul din care a fost declanșată pandemia de coronavirus. Două studii arată același „kilometru 0” al haosului mondial – Evenimentul Zilei

0
46

Două studii publicate în prestigioasa revistă Science concluzionează că pandemia de COVID-19 a început în piaţa din oraşul chinez Wuhan. Autorii indică cel mai probabil o origine animală a virusului. Primul studiu are la bază o analiză geografică care arată că primele cazuri detectate de infectare cu coronavirus, în decembrie 2019, au fost concentrate în jurul pieţei. Cel de-a doua cercetare este o analiză genomică a virusului din primele cazuri. Acesta arată că este foarte puţin probabil ca virusul să fi circulat pe scară largă la om înainte de noiembrie 2019.

Această dezbatere cu privire la originea virusului a stârnit vâlvă încă de la începutul pandemiei în rândul experţilor, care încearcă să dezlege misterul originii virusului după aproape trei ani de șa apariția sa. De altfel, unul dintre autorii acestor studii, Michael Worobey, virusolog la Universitatea din Arizona, a semnat în 2021 o scrisoare în care cerea să se ia în considerare ipoteza unei scurgeri dintr-un laborator din Wuhan. El a precizat că datele analizate ulterior l-au determinat să reconsidere această ipoteză. În prezent, a precizat cercetătorul nu consideră plauzibilă altă terorie în afara celei potrivit căreia virusul s-a răspândit prin comerţul cu animale în piaţa din Wuhan.

O altă autoare a acestui studiu, Kristian Andersen, de la Institutul de Cercetare Scripps a precizat că, totuși, noua teorie nu infirmă ipoteza scurgerilor dintr-un laborator.

„Am infirmat teoria scurgerilor de laborator? Nu. Putem face asta vreodată? Nu. Dar cred că este important să înţelegem că există scenarii posibile şi scenarii probabile. Şi că posibil nu înseamnă la fel de probabil”, a subliniat Andersen.

sursa foto. EVZ

Concluziile legate de piața Wuhan

Primul studiu a analizat locaţiile primelor 155 de cazuri identificate în decembrie 2019. Cercetătorii au arătat că aceste cazuri au fost concentrate în jurul pieţei din Wuhan. Aceasta spre deosebire de cele înregistrate în lunile următoare, care au coincis cu cartierele de mare densitate, ceea ce arată răspândirea virusului care a declanșat această pandemie.

Printre cazurile studiate, persoanele care nu aveau legătură directă cu piaţa locuiau mai aproape de aceasta decât cele care lucrau acolo sau o vizitaseră recent. Acest lucru indică faptul că au fost probabil infectaţi din cauza apropierii lor de piaţă.

Cercetătorii au analizat, de asemenea, eşantioane prelevate de la piaţă în ianuarie 2020, de exemplu dintr-o cuşcă sau din cărucioare. Analiza indică faptul că probele pozitive la SARS-CoV-2 erau concentrate în partea de sud-vest a pieţei. Este vorba de zona în care se vindeau animale vii (inclusiv enoţi, o specie de bursuc, vulpi). Ei nu au reușit să identifice animalul despre care se crede că a acţionat ca intermediar între lilieci, purtători ai coronavirusului, şi oameni.

Covid 19
Sursa: arhiva EVZ

Ce spune al doilea studiu

Cel de-al doilea studiu se bazează pe analiza genomului virusului care a infectat aceste prime cazuri. Concluziile sunt că două linii ale virusului, A şi B, au existat înainte de februarie 2020. Şi că aceste două linii au rezultat probabil din două evenimente separate de transmitere la om, ambele în piaţa din Wuhan. Studiile anterioare au sugerat că linia B a evoluat din linia A.

În viitor, oamenii de ştiinţă subliniază că este important să se înţeleagă de unde provin animalele vândute în piaţa din Wuhan, pentru a minimiza riscurile.

Infectare coronavirus

Unde au fost descoperite informațiile

Deşi studiile au o serie de lucruri nelămurite, cercetătorii au subliniat că informaţiile disponibile despre primele zile ale pandemiei erau, de fapt, foarte detaliate.

„Există acest sentiment general că nu există informaţii care să ne spună ceva despre originea pandemiei de COVID-19. Pur şi simplu nu este adevărat”, a comentat Kristian Andersen.

China a fost în mod repetat acuzată că ascunde informaţii sau că nu cooperează pe deplin cu investigaţiile internaţionale. Cu toate acestea, înţelegerea modului în care a început această pandemie este crucială pentru a ajuta la prevenirea unor evenimente similare în viitor.

„Pandemiile nu ne cer să desemnăm un responsabil, ci ne cer să le înţelegem”, a concluzionat Kristian Andersen, conform unei relatări aCNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.