Marele mister, aproape de a fi dezlegat. De ce se sinucid unii oameni – Evenimentul Zilei

0
58

De ce se sinucid unii oameni, care aparent nu aveau niciun fel de probleme? Este o întrebare la care încearcă să răspundă oamenii de știință de ani de zile.
Un studiu recent arată că există patru gene care i-ar putea face mai vulnerabili pe unii oameni și i-ar determina să aibă gânduri negre, potrivit joi upi.com.

„Este important de reţinut că aceste gene nu predispun pe nimeni la probleme, însă este important de înţeles, de asemenea, că ar putea exista riscuri sporite, în special atunci când ele sunt combinate cu evenimente din viaţă“, a declarat coautorul studiului, Nathan Kimbrel, profesor asociat la departamentul de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale de la Universitatea Duke din Durham, Statele Unite.

Studiu amplu

Pentru a identifica genele responsabile de tendințele suicidare, cercetătorii au efectuat o analiză amplă, pe baza unor date prelevate de la peste 630.000 de veterani americani. Dintre participanţi, 71,4% aveau origine europeană, 19,1% africană, 8,1% hispanică şi 1,3% asiatică. Majoritatea participanţilor au fost bărbați.

Dosarele medicale au relevat în cadrul acestui grup 121.000 de cazuri de gânduri sau acţiuni suicidare. Persoanele care nu aveau un istoric documentat de comportament de auto-vătămare au fost incluse într-un grup de control.

Studiul a inclus analize de sânge, fiind observate legături între comportamentul suicidar şi ESR1, un receptor de estrogen. Acesta a fost identificat anterior drept o genă determinată atât în cazul tulburării de stres post-traumatic (PTSD) cât şi a depresiei, care sunt factori de risc pentru comportamentele suicidare în rândul veteranilor.

Gene care influențează comportamentul

A fost identificată de asemenea o asociere cu DRD2, un receptor de dopamină. Acesta a fost asociat cu tentative de sinucidere, schizofrenie, tulburări de dispoziţie, ADHD, comportamente riscante şi tulburări asociate consumului de alcool.

A treia genă identificată a fost DCC și a fost asociată anterior cu multiple afecţiuni psihiatrice. Studiul a arătat că această genă se regășește la multe persoane care și-au pus capăt zilelor. O altă genă, TRAF3, a fost asociată cu un comportament antisocial.

„În timp ce genele reprezintă un risc mic în raport cu alţi factori, este necesar să înţelegem mai bine căile biologice care stau la baza riscului unei persoane de a se angaja într-un comportament suicidar.

Sinuciderea este cauza a peste 700.000 de decese anual în SUA şi reprezintă a patra cauză de deces în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani. Cu cât ştim mai multe, cu atât putem preveni mai eficient aceste tragedii”, a adăugat Nathan Kimbrel.

Rezultatele studiului au fost publicate miercuri, 14 decembrie, în jurnalul ştiinţific JAMA Psychiatry, potrivit Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.