Microplasticele ajung întotdeauna în râurile din apropierea comunităților umane

0
46

Oamenii de știință arată că proximitatea umană este principalul indicator care explică găsirea microplasticelor în râuri, după cum arată un studiu referitor la microplasticele găsite în râul Meramec din Missouri, SUA.

Într-o lucrare recent elaborată de oamenii de știință de la Universitatea Saint Louis (SLU), aceștia au studiat nivelurile de microplastice în 19 situri, de-a lungul râului Meramec, inclusiv în locuri situate în aval de o zonă metropolitană majoră, precum și în zone rurale mai puțin populate.

„Ceea ce am găsit a fost că factorii umani ne-au indicat, de fapt, de unde erau microplasticele. Împrăștierea microplasticelor în bazinul hidrografic nu a fost condusă de debitul râului ori de aporturile de sedimente. A fost legată, în schimb, de cât de aproape erau locurile de apele poluate sau de un oraș. Aceștia au fost cei mai mari factori de predicție”, a spus Elizabeth Hasenmueller, profesor asociat de științe ale Pământului și ale atmosferei și director asociat al Institutului WATER de la SLU, conform EurekAlert.

Ce sunt microplasticele?

Microplasticele sunt caracterizate, în general, ca fiind particule de plastic mai mici de 5,0 milimetri, care pot fi găsite în jurul mediilor marine, terestre și a celor de apă dulce.

Având în vedere durabilitatea plasticului și pericolele potențiale ale microplasticelor găsite în sistemele de apă dulce, echipa de cercetare și-a propus să determine modul în care microplasticele pătrund în sistemele de apă dulce și care este cel mai bun indicator pentru a determina unde vor fi găsite microplastice.

Cercetătorii au examinat sedimentele din bazinul hidrografic al râului Meramec pentru a determina unde au fost microplasticele din sistemele de apă dulce și care sunt nivelurile actuale de microplastice.

Plasticul din râuri, provenit de la comunitățile umane

Datele au arătat că cel mai bun indicator al găsirii de microplastice în râul Meramec a fost proximitatea față de oameni.

„Înainte de a începe, mi-am păstrat o minte deschisă. Am abordat problema în felul următor: orice am găsi, pentru mine nu va fi surprinzător. Dacă am descoperi că aceste lucruri lovesc în ecosistem, aș spune: Da, are sens. Dar dacă am fi descoperit că nu fac cu adevărat nimic, aș fi spus: Da, are sens, pentru că aceste lucruri sunt doar în trecere”, a explicat Jason Knouft, profesor de biologie, cercetător principal la Institutul WATER din cadrul SLU.

Hasenmueller nu a fost surprinsă de faptul că oamenii au fost cel mai mare factor care a contribuit la găsirea microplasticelor în râul Meramec, dar a fost surprinsă de cât de răspândite erau aceste microplastice în tot bazinul.

„Știam că microplasticele vor fi acolo, dar cantitatea de plastic era peste tot unde te uitai. M-am gândit că ar putea exista o influență mai mare a debitului și a încărcăturii de sedimente a râului asupra distribuției decât ceea ce am văzut, ceea ce m-a surprins”, a spus Hasenmueller.

Atenția se îndreaptă, în prezent, spre ceea ce se poate face pentru a preveni ca aceste microplastice să ajungă în sistemele de apă dulce.

Una dintre soluții? Reducerea cantității de plastic folosită la nivel mondial

Există deja măsuri mici pe care indivizii le pot lua pentru a-și reduce consumul de plastic, cum ar fi: să se asigure că materialele plastice ajung la uzinele de reciclare. Cercetătorii vor privi, de asemenea, în viitor pentru a determina remedii la scară largă pentru ca sistemele de apă dulce să fie protejate.

„Cred că cea mai mare soluție pentru a remedia problema microplasticelor este, de asemenea, una dintre cele mai dificile soluții, și anume reducerea cantității de plastic pe care o folosim. Aproape totul este din plastic; hainele noastre au plastic în ele, alimentele și apa sunt depozitate în plastic și toate aceste lucruri diferite din viața noastră de zi cu zi sunt făcute din plastic. Așadar, dacă marile companii ar reduce cantitatea de plastic ar putea avea un impact, deoarece nu putem face prea multe în calitate de consumatori”, a declarat Hasenmueller.

Studiul a fost publicat în jurnalul Environmental Pollution.

Vă mai recomandăm și: 

Oamenii de știință spun că „lemnul transparent” ar putea înlocui plasticul

Balenele înghit microplastice într-un număr îngrozitor de mare

O mică crăpătură dintr-o tigaie de teflon poate elibera mii de particule de plastic

Microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada proaspăt căzută din Antarctica. „Este incredibil de trist”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.