Mistere încă nedescifrate ale corpului uman. Oamenii de știință nu au găsit explicații definitive la căscat sau visat

0
37

Studiul corpului uman a avansat atât de mult, încât organismul pare să nu mai aibă secrete. Cu toate acestea, după secole de cercetare științifică, trupul ascunde încă mistere greu de explicat.

Corpul uman a rămas un mister FOTO Adevărul

Din Antichitate, corpul uman a stârnit fascinație și a fost studiat pentru a-i fi înțelese mecanismele și secretele. Știința modernă a adâncit această cunoaștere despre anatomie și fiziologia corpului uman. Chiar și în secolul al XXI-lea au rămas însă mistere în legătură cu o parte dintre funcțiile și părțile trupului omenesc. Nici astăzi, oamenii de știință nu sunt convinși la ce folosește, de exemplu, apendicele, ce sunt visele sau motivul pentru care căscăm. Există însă numeroase teorii cu privire la toate acestea. 

Amprentele digitale, un mister al corpului uman

Acele meandre și linii abia vizibile de pe suprafața interioară a vârfului degetelor de la mâini, cunoscute drept amprente sau relief papilar, îl fac pe om unic. Nu există două la fel. Sunt foarte cunoscute, iar prin dactiloscopie sunt folosite pentru depistarea infractorilor, mai ales că forma acestora poate rămâne imprimată pe diferite suprafețe.

Dincolo de investigațiile polițienești, nimeni nu știe la ce servesc cu adevărat, pentru om, aceste amprente. Oamenii de știință nu au găsit nici până astăzi o explicație plauzibilă.

Una dintre teorii arată că acestea ar fi rămas ca o adaptare de la omul paleolitic pentru a apuca mai bine lucrurile, fără să alunece, sau să se cațere mai ușor. În urma studiilor recente s-a demonstrat însă contrariul. O suprafață netedă a degetelor ar fi mai de folos din acest punct de vedere.

Alte teorii arată că de fapt ar stimula senzitivitatea degetelor, ajutându-ne să simțim cu acuratețe obiectele atinse sau pur și simplu ar oferi o protecție sporită. Niciuna dintre teorii nu a putut fi demonstrată pe deplin, iar amprentele rămân un mister al corpului uman. 

Apendicele, un organ dispensabil sau un rezervor de bunăstare intestinală

Apendicele este un organ, ca un tub cu o lungime de 9 centimentri, localizat la capătul colonului. Foarte mult timp a fost considerat un organ fără importanță, un vestigiu al evoluției umane. Mai precis, oamenii de știință credeau că apendicele a rămas din perioada în care omul consuma mai ales vegetale dure și scoarță de copac și ajuta la digerarea acestora. Tocmai de aceea operația de apendicită este considerată o intervenție chirurgicală obișnuită, fără urmări asupra organismului.

Noile cercetări arată însă că lucrurile nu stau chiar așa. Din contră, apendicele ar fi un adevărat rezervor de probiotice care ajută la funcționarea optimă a intenstinului gros. Mai mult decât atât, ar avea și rol limfatic care ajută corpul să se protejeze împotriva infecțiilor. Un organ dispensabil tinde astfel să devină un organ important, însă studiile continuă, iar rolul apendicelui rămâne controversat.

Căscatul, un comportament misterios

Toată lumea cască. Este un obicei cât se poate de firesc pe care nimeni nu pare să-și fi pus problema să-l explice decât prin senzația de somn sau plictiseală.

Oamenii de știință au studiat acest comportament uman dictat se pare de o nevoie fiziologică. Culmea, deocamdată nu există concluzii clare. Adică, nu se știe cu exactitate de ce omul cască. Este un mister al organismului uman.

Au fost elaborate însă mai multe teorii. Una dintre teorii spune că oamenii cască pentru ritmul cardiac sau temperatura corpului. Pe scurt, atunci când omul este obosit sau suferă din cauza lipsei de somn, temperatura creierului scade. Prin căscat, involuntar, am încerca să reglăm temperatura creierului.

O altă teorie spune că atunci când suntem cuprinși de oboseală, prin căscat reglăm ritmul cardiac și dăm un impuls corpului să se trezească. Aceste teorii nu sunt însă definitive și fără echivoc, iar căscatul rămâne un alt mister. 

Visele, o fascinație misterioasă a corpului uman

La fel cum toată lumea cască, toată lumea visează atunci când doarme. Mai ales când se află în stadiul de REM, la aproximativ 90 de minute după ce o persoană adoarmă. Visele pot să fie imagini, senzații, gânduri, emoții. Pot fi frumoase sau coșmaruri care par reale.

Deocamdată, din punct de vedere științific, semnificația și rolul viselor nu pot fi explicate pe deplin. Există mai multe teorii, ca și în cazurile precedente, care încearcă să explice ce sunt visele și mai ales de ce visăm.

Pentru unii specialiști, visele sunt dorințe și aspirații din subconștient, pentru alții pur și simplu sunt interpretări la întâmplare a unor semnale venite de la creier și organism în general. Așa cum specula și Freud, visele scot la iveală cele mai adânci dorințe, ascunse în timpul cât suntem conștienți și pe care nu avem curajul să le exprimăm.

Cât despre rolul viselor există deasemenea numeroase teorii. De exemplu, visele ar fi ca un antrenament al creierului pentru amenințări potențiale.

În același sens, alți specialiști spun că visele sunt o simulare cognitivă a vieții reale, ca un antrenament situațional off-line al minții. Totodată visele sunt văzute ca o formă de auto-psiho-terapie, dar și un mijloc de consolidare și sedimentare la nivelul creierului a informațiilor primite în timpul zilei.

În orice caz, toate sunt doar teorii, iar visele rămân în continuare un mare mister. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.