Din 1950 până în prezent au avut loc 32 de incidente cu arme nucleare, sau „Săgeți frânte”.
O „Săgeată frântă” este un eveniment brusc legat de o armă nucleară care are ca rezultat lansarea, tragerea, detonarea, furtul sau pierderea accidentală a armei. Șase bombe nucleare au dispărut și nu au fost găsite niciodată până în prezent.
Un comutator de siguranță a salvat viața a milioane de oameni
Pe 23 ianuarie, la doar trei zile după ce John F. Kennedy a preluat funcția de al 35-lea președinte al Statelor Unite, în 1961, un incident puțin cunoscut avea potențialul de a avea cel mai catastrofal impact asupra istoriei americane.
Două bombe nucleare de 3,8 megatone au căzut pe pământ când un bombardier B-52 s-a prăbușit în timp ce se realimenta deasupra unei ferme din Goldsboro, Carolina de Nord.
Milioane de oameni ar fi putut pieri dacă nu ar fi existat un mic comutator de siguranță și mult noroc.
Una dintre parașutele bombei s-a desfăcut, iar arma a fost puțin avariată la impact. Cealaltă bombă a căzut liber și s-a rupt în urma impactului, dar nu s-a produs nicio explozie. Cinci dintre cei opt membri ai echipajului au supraviețuit.
O porțiune dintr-o armă, care conținea uraniu, nu a putut fi recuperată în ciuda săpăturilor în terenul agricol îmbibat cu apă până la o adâncime de 15 metri. În zonă nu există radiații detectabile și nu există niciun pericol.
SUA au adus 1400 de tone de sol din Spania
În timpul unei realimentări obișnuite în aer, la 17 ianuarie 1966, în plin Război Rece, un bombardier american și un avion-cisternă s-au ciocnit deasupra satului spaniol Palomares.
Șapte aviatori au fost uciși în explozie, care a dispersat, de asemenea, încărcătura de patru bombe termonucleare a bombardierului pe kilometri întregi de țărm.
Una dintre bombe a fost aruncată în Mediterana, unde a fost descoperită de marina americană 2,5 luni mai târziu. Celelalte trei au lovit solul; două dintre ele s-au despicat, eliberând plutoniu în aer.
Solul și resturile radioactive au fost aduse în America pentru a fi eliminate, după ce terenul periculos a fost parțial curățat.
O cheie putea produce o catastrofă
În 1980, în timpul lucrărilor de întreținere de rutină într-un siloz Titan II, un reparator al Forțelor Aeriene a scăpat o cheie de mare greutate, care s-a rostogolit de pe o platformă de lucru și a căzut spre fundul silozului. Cheia a ricoșat și a lovit racheta, provocând o scurgere dintr-un rezervor de combustibil presurizat, potrivit Atomic Archive.
Complexul de rachete și zona înconjurătoare au fost evacuate, iar o echipă de specialiști a fost chemată de la Baza Forțelor Aeriene Little Rock, principala bază de sprijin a rachetei. La aproximativ 8 ore și jumătate de la perforarea inițială, vaporii de combustibil din interiorul silozului s-au aprins și au explodat. Explozia a rănit mortal un membru al echipei. Alți 21 de membri ai personalului USAR au fost răniți.
Vehiculul de reintrare al rachetei, care conținea un focos nuclear, a fost recuperat intact. Nu a existat nicio contaminare radioactivă.
Submarinul sovietic pierdut
În 1989, un submarin nuclear sovietic, K-278 Komsomolets, s-a scufundat în Marea Barents, în largul coastelor Norvegiei. Acesta era de asemenea cu propulsie nucleară și avea la bord două torpile nucleare. Timp de zeci de ani, epava sa a zăcut sub o milă (1,7 km) de apă arctică.
Dar, în 2019, oamenii de știință au vizitat nava – și au dezvăluit că probele de apă prelevate din conducta sa de ventilație conțineau niveluri de radiații de până la 100.000 de ori mai mari decât ar fi de așteptat în mod normal în apa de mare. Totuși, acest lucru este neobișnuit.
Se crede că elementele radioactive de la reactorul său nuclear – spre deosebire de torpilele sale nucleare – se scurg prin această gură de aerisire, posibil din cauza unei rupturi din momentul prăbușirii. La doar o jumătate de metru mai departe de conductă, izotopii erau atât de diluați, încât nivelurile de radiații erau normale.