Muzica pe care oamenii nu o aud, dar îi face să danseze. Află ce au descoperit cercetătorii

0
15

În multe dintre situații, când ringul de dans este gol, DJ-ul pornește o melodie în care basul este cheia de a aduce dansatorii pe ring. Potrivit unui nou studiu, cu toate că oamenii nu aud muzica respectivă, urechea umană fiind incapabilă să perceapă sunetul, totuși îi face să danseze.

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Universitatea McMaster din Canada sugerează că sunetul care provine din frecvențele joase nici măcar nu poate fi auzit. Totuși, corpul tău va aprecia aceste sunete de joasă frecvență, cu toate că urechile nu pot percepe sunetul.

Muzica și toate componentele ei, ritmul și melodia, se conectează cu creierul nostru la niveluri profund emoționale. Unele aspecte sunt aproape sigur culturale, în timp ce altele ne afectează comportamentul la nivel cortical, stârnind nostalgie în timp ce evocă amintiri de bucurie sau de inimi frânte.

Astfel, ar putea exista și o parte a muzicii care ocolește canalale obișnuite și își deschide drumul în neurologia noastră de bază. Oamenii de știință și DJ-ii deopotrivă cunosc avantajele pe care le are un ritm puternic, jos față de ritmurile ascuțite. Frecvențele mai scăzute transmit mai bine timpul de mișcare, de exemplu, și sunt mai bune la declanșarea răspunsurilor nervilor noștri.

Nu auzim doar frecvențe profunde cu urechile noastre, mai mult,  le simțim că ne intră sub piele, ne mișcă măduva oaselor și se unduiește chiar prin mecanismul care ne dă simțul echilibrului. Este o senzație care inspiră mișcare la un nivel foarte visceral.

„Muzica este o curiozitate biologică: nu ne reproduce, nu ne hrănește și nu ne adăpostește, așa că de ce le place oamenilor să o asculte?” spune primul autor al studiului, Daniel Cameron, neurolog de la Universitatea McMaster și baterist pasionat.

Fiind animalele complexe din punct de vedere social, este posibil ca simpla furnicătură a unui bas luxuriant să funcționeze la un nivel conștient, aducându-ne împreună să ne balansăm nebunește brațele și picioarele pe ringul de dans. Cameron și echipa sa s-au întrebat dacă există ceva mai mult în senzațiile care ne trezesc și pe care le trăim în interior, ceva care nu necesită conștientizarea noastră.

Muzica pe care oamenii nu o aud, dar care îi face să simtă ritmul

Pentru a-și testa ipoteza, cercetătorii au transformat un eveniment de muzică electronică live într-un experiment de laborator la teatrul lor special proiectat, conectând un set de difuzoare cu frecvență foarte joasă (VLF) la o rază situată în vârful auzului uman (8 până la 37 Hertzi), și pornirea și oprirea acestora în timpul concertului. Mișcările participanților au fost apoi măsurate prin benzi de captare a mișcării.

Echipa a comparat măsurile normalizate ale mișcării capului cu cele capturate în timpul segmentelor de activare a VLF de 2,5 minute, urmate de 2,5 minute de inactivare pe parcursul evenimentului de 55 de minute. Chiar dacă s-a confirmat că sunetele provenind de la difuzoare erau nedetectabile pentru dansatori, cercetătorii au descoperit că, în medie, participanții s-au mișcat cu aproape 12% mai mult atunci când difuzoarele VLF erau pornite.

Un chestionar de urmărire a confirmat că participanții au simțit basul muzicii și s-au bucurat de el, dar nu au distins senzația ca fiind diferită de experiența lor muzicală obișnuită.

„Studiul a avut o validitate ecologică ridicată, deoarece aceasta a fost o adevărată experiență muzicală și de dans pentru oamenii care au participat la un spectacol live real”, spune Cameron.

Deoarece majoritatea evenimentelor muzicale nu exploatează frecvențele foarte joase, cercetătorii au fost încrezători în concluzia că VLF nu a stimulat dansatorii la nivel conștient. Totuși, chiar și fără să-și dea seama, ritmul care nu putea fi perceptut i-a determinat pe participanți să simtă muzica.

Cum anume, nu se știe concret. Indiferent că este vorba despre un proces care are loc în urechea internă, sau prin atingerea nervilor tactili ai pielii, rezultatul este unul promițător. Indiferent de cum ar funcționa, Cameron și echipa sa sunt intrigați de acțiunile implicite ale basului care ne afectează comportamentul la nivel subcortical.

„Frecvențele foarte scăzute pot afecta, de asemenea, sensibilitatea vestibulară, adăugând la experiența de mișcare a oamenilor. eterminarea mecanismelor cerebrale implicate va necesita analiza efectelor frecvențelor joase asupra căilor vestibulare, tactile și auditive”, spune Cameron, potrivit Current Biology.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.