NASA a descoperit o formă ciudată „cu fața de urs” pe Marte. Un urs pe Planeta Roşie? Ce spun cercetătorii. Foto – Evenimentul Zilei

0
22

Formațiunea geologică ciudată de pe Marte constă din două cratere care par să formeze ochii „ursului” și o movilă în formă de V spre  botul său, conform Universității din Arizona, care operează cu o cameră de înaltă rezoluție la bordul Mars Reconnaissance Orbiter ce aparține NASA.

O formă ciudat „cu fața de urs”, a fost observată pe suprafața planetei Marte de NASA

Fotografia neobişnuită a fost surprinsă luna trecută de satelitul Mars Reconnaissance Orbiter al agenţiei spaţiale americane, care orbitează Planeta Roşie având la bord camera de înaltă rezoluţie HiRISE, cea mai puternică trimisă vreodată de umanitate în sistemul solar.

„Un urs pe Marte?”, este întrebarea de pe contul de Twitter al HiRISE, care a postat fotografia săptămâna trecută. Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea din Arizona, care conduc proiectul, chipul animalului este de fapt format din „două cratere”, ce formează ochii, şi o „movilă” care seamănă cu un bot. Aceste elemente sunt înconjurate de o „fractură circulară”, ce delimitează contururile capului şi ar putea fi formate dintr-un depozit de lavă sau noroi.

Dă impresia unui chip zâmbitor de ursuleţ de pluş

Întreaga formaţiune geologică se întinde pe doi kilometri. Camera HiRISE este unul dintre cele şase instrumente aflate la bordul acestui satelit al NASA, care orbitează Marte din 2006. Camera de înaltă precizie permite realizarea de fotografii deosebit de detaliate, utile pentru cartografierea suprafeţei „Planetei roşii” în vederea viitoarelor misiuni realizate cu roboţi sau cu echipaje umane.

Timp de zece ani, oamenii de ştiinţă care gestionează proiectul au reuşit, spre exemplu, să fotografieze avalanşe pe Marte şi au descoperit urme întunecate care ar putea fi apă sărată ce se scurge de-a lungul ravenelor.

Ei au observat, de asemenea, vârtejuri de praf pe suprafaţa Planetei Roşii şi o altă formaţiune geologică ce seamănă cu insigna flotei stelare Starfleet de explorare a spaţiului din universul Star Trek.

Fonmenonul nu se limitează doar la Marte.

În decembrie 2021, robotul lunar al Chinei, Yutu 2, părea să zărească o „colibă ​​misterioasă” pe Lună. Era o stâncă de formă ciudată, neobișnuit de simetrică, cu un vârf plat care ar fi putut fi o colibă ​​extraterestră.

Imagini noi au dezvăluit că obiectul este de fapt o mică stâncă așezată pe marginea unui crater numit de către oamenii de știință „Iepurele de jad” pentru forma sa, scrie canadatoday.news.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.