NASA revizuiește o idee care spune că suntem singuri în Univers. Ce înseamnă, de fapt, Teoria Marelui Filtru

0
14

Care este motivul pentru care oamenii ar putea fi singura specie de pe pământ. Teoria Marelui Filtru este analizată din nou de NASA.

NASA revizuiește o idee care spune că suntem singuri în Univers

Există o întreagă echipa de la NASA care analizează o veche teorie ce ar explica motivul pentru care oamenii ar fi singura formă de viață din univers.

Mai precis, este vorba despre teoria Marelui Filtru care presupune că toate civilizațiile care au existat în istoria Universului în care trăim și noi au murit înainte de a lua orice contact cu pământenii.

Un lucru chiar și mai înspăimântător pe care îl prevede această teorie este că este posibilă inclusiv o autodistrugere a noastră.

„Cheia pentru ca umanitatea să traverseze cu succes un astfel de filtru universal este să identificăm aceste atribute în noi înșine și să le neutralizăm în avans”, arată astrofizicianul JPL Jonathan Jiang și coautorii săi într-un nou studiu care nu a primit încă revizualizări din partea altor oameni de știință, informează The Daily Beast.

Dar trebuie precizat și faptul că nu toți oamenii de știință sunt de acord cu această teorie a Marelui Filtru și spun că pare foarte exagerată. Teoria a fost propusă inițial încă din anul 1996.

„Pare exagerat de determinist, ca și cum Marele Filtru ar fi o lege a fizicii sau o singură forță care se confruntă cu fiecare civilizație tehnologică în ascensiune. Nu avem nicio dovadă directă a unei astfel de forțe.”, a declarat Wade Roush, lector de știință și autor al cărții Extraterrestrials, pentru The Daily Beast.

Umanitatea, amenințată cu dispariția din propria vină

Ceea ce s-a scris în analiza acestei teorii este că o amenințare la adresa rasei umane ar putea fi o amenințare și pentru viața inteligentă de pe alte planete.

Cauzele pentru care civilizația așa cum o știm ar putea dispărea sunt în totalitate vina oamenilor și printre ele sunt o pandemie, un război nuclear sau schimbarea climei. Pentru ca acest lucru să nu se întâmple umanitatea trebuie să conlucreze.

„Istoria a arătat că competiția intraspecie și, mai important, colaborarea, ne-au condus către cele mai înalte vârfuri de inventivitate.

Și totuși, prelungim noțiuni care par a fi antiteza creșterii durabile pe termen lung. Rasism, genocid, inechitate, sabotaj… lista poate continua”, au mai scris oamenii de știință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.