NASA se așteaptă ca oamenii să trăiască pe Lună în acest deceniu

0
28

Oamenii ar putea rămâne pe Lună pentru perioade lungi de timp încă din acest deceniu, a declarat un oficial NASA pentru BBC. Howard Hu, care conduce programul navei spațiale lunare Orion pentru agenție, a afirmat că lansarea de miercuri a rachetei Artemis, care transportă Orion, a fost o „zi istorică pentru zborurile spațiale umane”.

Orion se află în prezent la aproximativ 134.000 km de Lună.

Racheta Artemis, înaltă de 100 de metri, a decolat de la Centrul Spațial Kennedy, ca parte a misiunii Nasa de a duce astronauții înapoi pe satelitul Pământului.

În vârful rachetei se află nava spațială Orion care, pentru această primă misiune, nu are echipaj, dar este echipată cu un „manechin” care va înregistra impactul zborului asupra corpului uman.

Zborul de miercuri a urmat după două încercări anterioare de lansare, în august și septembrie, care au fost anulate în timpul numărătorii inverse din cauza unor probleme tehnice.

„Este primul pas pe care îl facem pentru explorarea spațiului cosmic pe termen lung, nu doar pentru Statele Unite, ci și pentru întreaga lume”, a spus el.

„Și cred că aceasta este o zi istorică pentru Nasa, dar și pentru toți oamenii care iubesc zborurile spațiale umane și explorarea spațiului cosmic de mare adâncime”.

„Adică, ne întoarcem pe Lună, lucrăm la un program durabil și acesta este vehiculul care va transporta oamenii care ne vor aduce din nou pe Lună.”

Hu a explicat că, dacă actualul zbor Artemis va avea succes, atunci următorul va fi cu un echipaj, urmat de un al treilea în care astronauții vor ateriza din nou pe Lună pentru prima dată de la Apollo 17, în urmă cu 50 de ani, în decembrie 1972.

Misiunea actuală se desfășoară bine, a declarat el pentru BBC, toate sistemele funcționând, iar echipa de misiune se pregătește pentru următoarea aprindere a motoarelor Orion luni la prânz, pentru a plasa nava spațială pe o orbită îndepărtată de Lună.

Una dintre cele mai critice faze ale misiunii Artemis I este aducerea în siguranță a modulului Orion înapoi pe Pământ. Acesta va reintra în atmosfera planetei la 38.000 km/h, adică de 32 de ori viteza sunetului, iar scutul de pe partea inferioară va fi supus unor temperaturi de aproape 3.000C.

Odată ce siguranța componentelor și sistemelor Artemis va fi testată și dovedită, dl Hu a declarat că planul este ca oamenii să trăiască pe Lună „în acest deceniu”.

El a adăugat că o parte importantă a misiunilor următoare este acela de a descoperi dacă există apă la polul sudic al satelitului, deoarece aceasta ar putea fi transformată pentru a furniza combustibil pentru navele care merg mai departe în spațiu – spre Marte, de exemplu.

„Vom trimite oameni la suprafață, care vor trăi pe această suprafață și vor face știință”, a spus dl Hu.

„Va fi într-adevăr foarte important pentru noi să învățăm puțin dincolo de orbita Pământului și apoi să facem un pas mare când vom merge pe Marte.

„Iar misiunile Artemis ne permit să avem o platformă sustenabilă și un sistem de transport care să ne permită să învățăm cum să operăm în acel mediu spațial adânc”.

Capsula Orion trebuie să se întoarcă pe Pământ pe 11 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.