Oamenii de știință din SUA au anunțat o nouă descoperire importantă în cursa pentru recrearea fuziunii nucleare. Această tehnologie este urmărită de zeci de ani deoarece are un potențial uriaș ca sursă de energie aproape nelimitată.
Foto Shutterstock
Marți, cercetători au afirmat că au depășit o barieră majoră și au produs mai multă energie decât cea utilizată în timpul unui experiment de fuziune. Ei afirmă și că mai este mult de lucru înainte ca această tehnologie să devină funcțională.
Cantitatea de energie generată este mică dar suficientă cât să fiarbă câteva vase cu apă. Rezultatul este însă unul uriaș în ceea ce privește trecerea la o alternativă mai sustenabilă de energie.
Experimentul a avut loc în California la Laboratorul Lawrence Livermore National. Directorul Dr. Kim Budil a declarat că aceasta este o realizare istorică. Timp de peste 60 de ani, mii de oameni au contribuit la acest plan care începe să aibă rezultate vizibile. În acest experiment s-au investit peste 3.5 miliarde de dolari.
De foarte mulți ani fuziunea nucleară este cunoscută ca Sfântul Graal al producției de energie deoarece ar putea oferi o sursă nelimitată de energie. Fuziunea nucleară este un proces care alimentează Soarele dar și alte stele.
Dacă în timpul fisiunii nucleare atomii grei sunt despărțiți, în fuziunea nucleară atomii de lumină sunt puși împreună și acest proces eliberează multă energie. Diferența dintre cele două procese fizice este că fuziunea nucleară ar produce un volum mult mai redus de deșeuri radioactive pe o durată scurtă de timp.
De cealaltă parte, fisiunea nucleară este folosită în prezent la centralele nucleare, producând deșeuri radioactive care pot continua să emită radiații pe o perioadă foarte lungă de timp. Cel mai bun exemplu este Cernobîl.