O stea în plină explozie a fost surprinsă de Telescopul Hubble

0
54

Să surprinzi o stea în plină explozie nu este un lucru care se întâmplă prea des. Însă cercetătorii care analizau datele Hubble din 2010 încoace au depistat imaginea unei supernove din urmă cu 11 miliarde de ani, fiind prima dată când un astfel de eveniment este înregistrat atât de devreme în vârsta universului.

„Este destul de rar ca o supernovă să poată fi detectată într-un stadiu foarte incipient, deoarece această etapă este foarte scurtă”, a spus Wenlei Chen, care este autorul principal al unui studiu însoțitor publicat în revista Nature și cercetător la Școala de Fizică și Astronomie a Universității din Minnesota, SUA.

„O stea în plină explozie durează doar de la câteva ore până la câteva zile și poate fi ușor ratat chiar și pentru o detectare din apropiere. În aceeași expunere, suntem capabili să vedem o secvență de imagini, cum ar fi mai multe fețe ale unei supernove”, a adăugat el.

O stea în plină explozie descoperită datorită gravitației unei galaxii

Supernova îndepărtată a fost dezvăluită datorită unui fenomen cunoscut sub numele de lentilă gravitațională. Când gravitația unei galaxii se deformează și mărește lumina din spatele ei, aceasta le permite telescoapelor să observe obiecte îndepărtate care altfel ar fi prea slabe.

În mod uimitor, deformarea s-a dovedit a fi un avantaj și mai mare decât se așteptau oamenii de știință, deoarece a rezultat în mai multe imagini, sau „trei fețe”, din perioade de timp diferite, care au fost surprinse în același timp.

Lumina din momente separate din supernova a parcurs diferite distanțe prin lentilă și a fost de fapt încetinită din cauza gravitației imense a galaxiei-lentilă, făcând ca diferitele „rute” de lumină să sosească toate în același timp.

Un fenoment care nu a mai fost văzut

Datorită acestui „timelapse” instantaneu, cercetătorii au reușit să măsoare viteza de răcire a supernovei și au calculat dimensiunea stelei înainte ca aceasta să explodeze. Ei cred că era o gigantă roșie de peste 500 de ori mai mare decât Soarele, scrie Futurism.

„Vedeți culori diferite în cele trei imagini diferite”, a spus Patrick Kelly, care a condus studiul și este profesor asistent la Școala de Fizică și Astronomie a Universității din Minnesota.

„Ai steaua masivă, miezul se prăbușește, produce un șoc, se încălzește și apoi vezi că este rece peste o săptămână. Cred că este probabil unul dintre cele mai uimitoare lucruri pe care le-am văzut vreodată!”, a adăugat el, potrivit unui comunicat NASA.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este diferența dintre planetă și exoplanetă?

O analiză a găurilor negre ar putea crea o teorie nouă, care să unească teoria relativității și teoria fizicii cuantice

Cometele dezvăluie indicii despre compoziția chimică a Sistemului Solar timpuriu

Astronomii au descoperit cele mai vechi resturi planetare din galaxia noastră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.