Oamenii de știință au creat primul vaccin pentru albine: la ce ajută

0
61

Albinele nu au avut o viață ușoară în ultimul timp. Între schimbările climatice, distrugerea habitatului, utilizarea pesticidelor și uzura din cauza bolilor, unul dintre cei mai importanți polenizatori ai planetei și-a văzut numărul de reprezentanți scăzând dramatic în ultimii ani.

Toate acestea ne afectează pe noi, oamenii. În SUA, albinele sunt esențiale pentru aproximativ o treime din fructele și produsele pe care le consumă americanii. Dar vestea bună este că o soluție la una dintre problemele care afectează albinele se îndreaptă către fermieri.

Vaccin pentru albine

Recent, pentru prima dată, Departamentul Agriculturii din SUA a acordat aprobarea condiționată pentru un vaccin împotriva insectelor. O firmă de biotehnologie numită Dalan Animal Health a dezvoltat recent un vaccin profilactic pentru a proteja albinele de o boală. Medicamentul conține larve moarte de Paenibacillus, bacteria care provoacă boala.

Din fericire, vaccinul nu va cere apicultorilor să înțepe colonii întregi de insecte cu cea mai mică seringă din lume. În schimb, administrarea medicamentului implică amestecarea acestuia cu hrana mătcii pe care o mănâncă albinele lucrătoare. Vaccinul își face apoi drum în „laptișorul regal” în care albinele își hrănesc regina. Apoi, urmașii ei se vor naște cu o anumită imunitate împotriva bacteriilor dăunătoare.

Tratamentul reprezintă un progres din câteva motive. După cum explică The New York Times, oamenii de știință au crezut anterior că este imposibil ca insectele să obțină imunitate la boli, deoarece nu produc anticorpi precum oamenii și animalele.

Cu toate acestea, după ce au identificat proteina care determină un răspuns imun la albine, cercetătorii și-au dat seama că ar putea proteja un întreg stup printr-o singură matcă. Boala poate extermina cu ușurință colonii de 60.000 de albine deodată și adesea lasă apicultorilor o singură soluție: să ardă stupii infectați, pentru a salva ceea ce pot.

Dr. Annette Kleiser, CEO-ul Dalan, a declarat pentru The Times că compania speră să folosească vaccinul ca model pentru alte tratamente pentru a proteja albinele.

„Albinele sunt animale și ar trebui să aibă aceleași instrumente moderne pentru a le îngriji și a le proteja pe care le avem pentru pui, pisici, câini și așa mai departe”, a spus ea.

„Sperăm cu adevărat că vom schimba industria acum”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.