Oamenii de știință au descoperit planete unde plouă cu pietre preţioase. Care este explicația fenomenului

0
61

Ploaia, lapoviţa, zăpada și grindina sunt forme comune de precipitații care sunt întâlnite pe Pământ. De fapt, e vorba doar de apă, care poate îngheţa sau nu. Dar alte lumi din Cosmos nu au parte neapărat de aşa ceva, ci de alte tipuri de precipitații. 

Oamenii de ştiinţă au lansat cu ani în urmă, o teorie potrivit căreia în sistemul nostru solar există planete unde au loc „precipitaţii” cel puțin bizare. Aici nu plouă cu picături de apă aşa cum suntem obişnuiţi, ci cu… pietre preţioase.

După alţi câţiva ani de cercetări intense, teoria ploii cu diamante a devenit certitudine. Acest fenomen care nouă, pământenilor ni se pare ciudat, există şi se petrece pe planetele Saturn și Uranus.

Cum apar ploile cu pietre prețioase și fier lichid

Recent, cercetătorii spaţiali portughezi au descoperit un element chimic neobișnuit în partea superioară a atmosferelor ce aparțin celor două exoplanete din afara sistemului nostru solar, care sunt planete extrem de fierbinți, unde plouă cu pietre prețioase şi fier lichid. Planete extrasolare sunt giganți de gaz ultrafierbinți numiți WASP-76b și WASP-121b.

Aceştia au detectat bariul la altitudini foarte mari în atmosfera fiecărei exoplanete. Bariul este cel mai greu element descoperit vreodată în atmosfera unei planete din afara Sistemului Solar.

Astronomii au folosit Telescopul Foarte Mare al Observatorului European Austral pentru a detecta un element chimic neobişnuit pe două planete aflate în constelaţia Peşti.

„Partea confuză și neașteptată este: de ce există un element atât de greu în straturile superioare ale atmosferei acestor planete?”, a declarat șeful echipei de cercetare Tomas Azevedo Silva, doctorand la Universitatea din Porto și Institutul de Astrofizică și Științe Spațiale din Portugalia.

„A fost o descoperire oarecum accidentală. Nu ne așteptam și nu căutam bariu în mod special și a trebuit să verificăm dacă acesta provine cu adevărat de pe planetă pentru că nu a mai fost văzut niciodată pe vreo exoplanetă”, a povestit Silva.

Ambele planete extrasolare au dimensiuni similare cu planeta Jupiter, cea mai mare planetă din Sistemul Solar, dar au temperaturi incredibil de ridicate la suprafață, cu mult peste 1.000 de grade Celsius.

Temperaturile extrem de mari de pe WASP-76b și WASP-121b provin de la faptul că fiecare planetă se află în apropierea stelei gazdă, având o orbită de doar una sau două zile pământene.

Descoperirea bariului în atmosfera ambelor exoplanete sugerează că giganții de gaz superfierbinți au caracteristici și mai neobișnuite decât se bănuiește. Pe Pământ, bariul apare pe cerul nopții ca o culoare verde în urma exploziei artificiilor.

Oamenii de știină nu sunt deocamdată siguri ce proces natural face ca elementul greu să apară în înaltul atmosferei acestor giganți gazoși, potrivit CNN.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.