Dassault este al treilea cel mai mare producător de avioane private din lume și ocupă 30% din piața sectorului aviației.
Ca parte a campaniei internaționale „Make Them Pay”, oamenii de știință au aruncat avioane de hârtie peste poarta multinaționalei franceze, ca protest împotriva „simbolului inegalității climatice”, reprezentat de avioanele private.
Cererile lor sunt: „Interziceți avioanele private, taxați pasagerii frecvenți, poluatorii să plătească”.
„Ipocrizie, elitism”
Oamenii de știință se alătură din ce în ce mai mult mișcărilor protestatare civile împotriva lipsei de acțiune în privința crizei climatice.
Pe 5 noiembrie, în ajunul summitului COP27, sute de activiști au blocat decolarea avioanelor private de pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, solicitând reducerea traficului aerian și limitarea zborurilor private, cu scopul reducerii emisiilor de carbon.
Pasagerii zborurilor private produc semnificativ mai multe emisii per capita, decât pasagerii zborurilor comerciale.
Potrivit campaniei pentru transport curat a ONG-ului european pentru transport și mediu, un avion privat poate emite într-o oră până la două tone de dioxid de carbon și este de 5-14 ori mai poluant decât un avion comercial.
Peste 33.000 de participanți au fost prezenți, până pe 18 noiembrie, la COP27 în Sharm el Sheikh, unde s-a discutat creșterea finanțărilor pentru ca țările în curs de dezvoltare să creeze infrastructura unei economii verzi și să se pregătească pentru consecințele încălzirii globale.
Activiștii au criticat „ipocrizia și elitismul” liderilor națiunilor care au ajuns la evenimentul internațional în avioanele private.
Oamenii de știință spun că schimbările climatice cauzate de arderea combustibililor fosili agravează dezastrele naturale – inundații, valuri de caniculă, secete –, care se vor intensifica în deceniile următoare dacă emisia de gaze cu efect de seră nu va fi redusă.
Noi cercetări, publicate vineri în revista „Earth System Science Data”, arată că emisiile de carbon din arderea combustibililor fosili vor crește cu 1% anul acesta, atingând un nou record.
Traducere și adaptare de Andrei Paraschiv de pe pagina în limba engleză a RFI.