Marinarii ajunşi pe insulă au adus cu ei specii invazive, precum șobolanii, și practici precum vânătoarea. Au condamnat Pasărea Dodo, care nu se temea de oameni, la dispariție, în doar câteva decenii.
Acum, o echipă de oameni de știință vrea să aducă înapoi Pasărea Dodo, într-o inițiativă îndrăzneață, care va include progrese în secvențierea ADN-ului antic, tehnologia de editare a genelor și biologia sintetică.
Ei speră că proiectul va deschide noi tehnici pentru conservarea păsărilor.
Citeşte şi: Ar exista o predispoziţie genetică pentru formele severe de COVID, arată cercetătorii ruși
„Ne aflăm în mod clar în mijlocul unei crize de extincție. Este responsabilitatea noastră să aducem povești și să aducem entuziasm oamenilor, într-un mod care să-i motiveze să se gândească la criza extincției, care are loc acum”, a spus Beth Shapiro, profesor de ecologie și biologie evolutivă la Universitatea din California, Santa Cruz.
Shapiro este paleogeneticianul principal la Colossal Biosciences, o start-up de biotehnologie și inginerie genetică fondat de antreprenorul tehnologic Ben Lamm, genetician la Harvard Medical School “George Church”, care lucrează la un proiect la fel de ambițios, pentru a aduce înapoi mamutul lânos și tilacina, ori tigrul tasmanian.
Shapiro a spus că a finalizat deja un prim pas-cheie în proiect – secvențierea completă a genomului de Pasărea Dodo din ADN-ul vechi – pe baza materialului genetic extras din rămășițele din Danemarca.
Citeşte şi: De ce unii oameni slăbesc mai ușor decât alții. Cât de important este factorul genetic
Următorul pas a fost compararea informațiilor genetice, cu cele mai apropiate rude ale păsărilor dodo, din familia porumbeilor – porumbelul Nicobar, exsitent, și Rodrigues solitaire, dispărut, un porumbel uriaș, nezburător, care a trăit cândva, pe o insulă aproape de Mauritius.
Este un proces care le-ar permite să discearnă care mutații din genom „fac din dodo un dodo”, a spus Shapiro, conform CNN.