Paul Bucheit, creatorul Gmail: ”La fel cum Google a înlocuit Pagini Aurii, ChatGPT înlocuiește acum Google…”

0
58

ChatGPT este extensia unui instrument conversațional și a unui transformator generativ pre-antrenat (GPT) adică a unui tip de inteligență artificială care generează texte. Prin urmare, se poate conversa cu o formă de inteligență artificială pregătită să răspundă la orice tip de întrebare și care funcționează extrem de bine în limba franceză.

În versiunile sale anterioare, instrumentul inteligent a asimilat mai întâi o cantitate însemnată de texte disponibile, prin învățarea automată. Printr-o operațiune de fine tuning aparatul a fost apoi modernizat pentru a se adapta la noutatea și dificultățile de a conversa cu creierul uman. (Yann Le Cun de la Collège de France explică aici modalitatea de învățare a unei mașini)

În spatele acestui instrument se află compania OpenAI, înființată în 2015 de Sam Altman de la impresionantul incubator de start-up Y combinator din San francisco și de alți experți, dintre care cei mai cunoscuți sunt Peter Thiel și Elon Musk.

Acesta din urmă s-a retras din proiect în 2018, pentru că potrivit lui: OpenAI s-a născut ca o organizație open-source și non-profit și, în prezent, niciunul dintre aceste aspecte nu mai este valabil.

Compania a primit 1 miliard de dolari de la Microsoft în 2019, software-ul a încetat să mai fie open-source, probabil pentru că sunt mulți bani în joc. Open AI a lansat acum câteva luni DALL E, o inteligență artificială care, fără conversație, poate crea imagini, pornind de la un text. Rezultatele și capacitatea creativă a dispozitivului a reprezntat un adevărat tsunami în lumea designerilor grafici și creatorilor de imagini.

Peste un milion de utilizatori în cinci zile

Sam Altman, CEO al OpenAI, spune că ChatGPT a atins pragul de un milion de utilizatori în cinci zile. Facebook a avut nevoie de zece luni pentru a obține aceste rezultate. Această nouă invenție a produs încântare în rândul fanilor tehnologiei și a analiștilor.

ChatGPT este o interfață foarte ușor de utilizat. După adresarea formulei standard, dispozitivul ne întreabă ce vrem să știm. Apoi apare curiozitatea de a dialoga cu dispozitivul, și foarte repede conversația devine fluidă. Trebuie doar să încerci să formulezi întrebări pentru a obține răspunsuri.

Fiind și un instrument educativ, ChatGPT răspunde la întrebări legate de știință, de istorie. Înțelegem foarte repede ce ne explică această inteligență artificială, pe orice subiect. „Răspunsul său la întrebarea: „ce să faci dacă cineva are un infarct” a fost incredibil de clar și de relevant”, a declarat pentru AFP Claude de Loupy, director al Syllabs, o companie franceză, specializată în generarea automată de text. Și când un utilizator combină răspunsurile oferite de ChatGPT cu ilustrațiile oferite de Dall E, poate să creeze o poveste pentru copii.

Ziarul Ouest France a testat dispozitivul, cerând lui ChatGPT să detalieze rețeta pentru a face clătite. Răspunsul a fost cel așteptat. De asemenea, descoperim în Numerama că mașina este capabilă să scrie un text pe orice subiect, imitând stilul unui autor cunoscut. Rezultatele sunt întotdeauna foarte rapide și uimitoare.

Mulți s-au străduit să găsească greșelile. Există într-adevăr câteva, dar ChatGPT este un dispozitiv în curs de perfecționare. Deci, cu cât vor fi mai mulți utilizatori care vânează greșelile dispozitivului, cu atât mai mult el va fi perfecționat… Pentru informaticieni, răspunsurile oferite de ChatGPT par amețitoare, pentru că scrierea, verificarea sau corectarea unui cod, par extrem de ușoare pentru acest dispozitiv. La fel ca detectarea vulnerabilităților de securitate. În ceea ce privește această tehnologie, lucrurile se mișcă prea repede.

O tehnologie impresionantă care îl face pe Paul Bucheit, creatorul Gmail, să spună: „Acesta este sfârșitul Google.” Nu este singurul care crede acest lucru, pentru că, în timp ce motorul de căutare doar „indexează”, ChatGPT oferă și soluții adaptate solicitării. „La fel cum Google a făcut ca Paginile aurii să cadă în desuetudine, ChatGPT va face asta pentru Google”, adaugă Paul Bucheit. Și demonstrează asta într-o serie de tweet-uri.

„O revoluție ireversibilă”

„Inteligenta artificială ne dă posibilitatea de a schimba multe lucruri în viața de zi cu zi”, afirmă Sam Altman de la OpenAI. „Această revoluție tehnologică este ireversibilă”, scrie el într-o postare pe blog și insistă asupra schimbării incredibile pe care o va produce acest instrument în viața noastră.

El este, de asemenea, precaut în ceea ce privește ChatGPT, care este de fapt doar o „demonstrație a ceea ce se poate realiza”. În curând, „veți putea avea asistenți care vă vorbesc, vă răspund la întrebări și vă dau sfaturi. Mai târziu, veți avea instrumente care vă vor face treaba.

Într-adevăr, atunci când folosim acest instrument, ni se pare că vorbim cu un prieten extrem de inteligent și aproape amuzant, care ne pune mereu întrebări. Uneori pare că avem o conversație cu GPS-ul sau cu robotul Hal din filmul 2001 Odiseea spațiului.

”Acum câțiva ani, chatboții aveau vocabularul unui dicționar și memoria unui peștișor. Astăzi, ei au reacții mult mai coerente, pe baza cererilor și răspunsurilor anterioare. Nu mai sunt peștisori”, afirmă Sean McGregor, un cercetător care compilează incidente legate de inteligența artificială într-o bază de date.

Articolul rfi.fr integral aici

Traducere de Adriana Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.