Pierderea concentrării poate stimula, de fapt, învățarea, arată un nou studiu

0
60

Pierderea concentrării pentru un scurt moment ar putea contribui de fapt la stimularea învățării, oferindu-i creierului nostru o pauză rapidă de la sarcina de îndeplinit.

Potrivit unui nou studiu, acest lucru ne-ar putea permite să absorbim informații care ar putea să nu fie direct legate de sarcina în cauză, dar care ar putea fi totuși utile.

„În timp ce concentrarea ne ajută să ne restrângem atenția asupra obiectivelor noastre, pierderea concentrării poate extinde domeniul de aplicare a atenției, ajutându-ne să încorporăm informații mai puțin relevante, ceea ce ne-ar putea ajuta să învățăm regularități în mediul nostru sau chiar să integrăm idei sau concepte îndepărtate”, explică pe Twitter Alexandra Decker, care a condus noul studiu.

Realizarea de conexiuni între concepte îndepărtate sau capacitatea de a genera un amestec pestriț de idei noi (numită gândire divergentă) sunt două aspecte ale creativității pe care oamenii de știință le pot măsura. Dar rămânerea concentrată, ignorând în același timp distragerile, este, de asemenea, esențială pentru a învăța noi abilități, pentru a dezvolta noi idei sau pentru a găsi o „stare de flux”.

Atenția noastră fluctuează în mod natural

Totuși, s-a constatat că scăpările de atenție afectează totul, de la percepția de bază la învățare și memorie. Apar distrageri, iar concentrarea noastră se diminuează.

Dar, oricât am încerca, atenția noastră fluctuează în mod natural. În timp ce unele cercetări sugerează că lacunele de atenție sunt un semn că creierul nostru este supraîncărcat, o altă teorie susține că pierderea atenției poate apărea atunci când o sarcină devine prea monotonă.

Acest lucru ar putea duce la unele beneficii neașteptate. Creierul nostru s-ar putea întoarce spre interior și ar putea începe să se rătăcească prin propriile gânduri, ar putea exista într-o stare fericită, ,,fără minte”, sau ar putea începe să caute alte informații pe care să le digere – ceea ce, la rândul său, ar putea ajuta la învățare.

Iată ce a vrut să afle Decker, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT): unde se duce mintea noastră atunci când atenția dispare și dacă pierderea atenției poate fi uneori benefică pentru învățare.

A urmărit cercetările care au sugerat că persoanele cu impulsivitate mai mare și control cognitiv mai scăzut – cum ar fi adulții tineri și copiii – au fost mai bune la învățarea relațiilor dintre informații aparent fără legătură între ele, pe care li s-a spus să le ignore.

Scăpările de atenție afectează totul

În noul studiu condus de Decker, un grup de 53 de studenți a primit sarcina de a clasifica literele și numerele care apăreau pe un ecran de calculator, flancate de simboluri care le distrageau atenția și pe care li s-a spus să le ignore.

Atenția oamenilor a oscilat în și din focalizare, așa cum era de așteptat. Cercetătorii au observat acest lucru cu ajutorul unei tehnici care detectează fluctuațiile de atenție pe baza timpilor de reacție personali.

În timpul momentelor de pierdere a atenției, aceasta s-a extins, permițându-le să ia în considerare simbolurile care erau de fapt paralele cu aspectul unei litere sau al unui număr – în esență, indicând creierului lor ce se afla pe ecran cu un indiciu suplimentar.

Persoanele care și-au pierdut concentrarea mai des au avut, de fapt, răspunsuri mai rapide și mai precise, ceea ce indică o mai bună învățare a modelelor codificate de simboluri.

Mai mult, atunci când cercetătorii au făcut o analiză asupra participanților individuali, au putut vedea că învățarea a fost mai evidentă în timpul lapsusurilor atenționale.

Lăsarea minții să hoinărească ajută la revigorarea creativității

„Rezultatele noastre sugerează că a pierde un pic de concentrare ar putea fi de fapt un lucru bun uneori”, a scris Decker pe Twitter. „Dar trecerea între perioadele în care ești concentrat și cele în care ești mai puțin concentrat ar putea fi cea mai bună în general”.

Desigur, aceste experimente de laborator nu fac decât să zgârie suprafața modului în care creierul nostru înregistrează sau prioritizează informațiile periferice în lumea reală – un mediu mult mai complex decât o cameră de calculator, scrie ScienceAlert.

Cu toate acestea, constatările sale se potrivesc cu un număr tot mai mare de cercetări care au înlăturat vibrațiile negative din jurul rătăcirii minții și a visării cu ochii deschiși. Studiile anterioare au constatat ceea ce mulți oameni pot atesta: lăsarea minții să hoinărească după o perioadă de concentrare susținută poate ajuta la revigorarea creativității.

Noul studiu a fost publicat în Psychonomic Bulletin and Review.

Vă recomandăm să mai citiți și:

A învăţat să citească şi să scrie singur, înainte să ajungă la şcoală. Peste ani a schimbat istoria medicinei şi a lumii cu descoperirile sale

Cum ne-ar putea debloca zgomotul potențialul de învățare?

De ce ar trebui să dormim, în loc să învățăm? Un studiu arată cum îmbunătățește somnul învățarea

Oamenii de știință au descoperit un nou mecanism implicat în procesele de învățare și memorie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.