Prima lucrare de doctorat invalidată pe motiv că a fost prost scrisă. Decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București își cere scuze pentru un „rușinos eșec instituțional”

0
60

Decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București, Cristian Preda, semnalează că o teză de doctorat susținută în cadrul școlii doctorale de știință politică din UB a fost invalidată de comisia de specialitate a Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) din cauza „calității execrabile” a textului, el spunând că este prima situație de acest fel.

Universitatea BucurestiFoto: Facebook

  • „Am fost informat ieri că o teză de doctorat susținută în cadrul școlii doctorale de știință politică din UB a fost invalidată de comisia de specialitate de la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU).
  • Motivul nu e plagiatul, ci calitatea execrabilă a textului prezentat.
  • Regret faptul că o asemenea teză a fost acceptată și felicit membrii CNATDCU pentru rigoarea analizei făcute”, a scris pe Facebook Cristian Preda.

El spune că le-a cerut membrilor consiliului școlii doctorale o reuniune de urgență pentru a lua deciziile impuse de procedurile din UB și se declară „convins că vor fi foarte severi”.

  • „E prima dată când avem un asemenea caz și chiar dacă profesorul care a îndrumat doctorandul nu mai e membru al școlii doctorale, iar eu însumi nu am fost implicat în vreun fel în respectiva teză, îmi cer scuze public, în numele facultății, pentru acest rușinos eșec instituțional.
  • Voi face tot ce-mi îngăduie legea pentru ca astfel de lucruri să nu se mai petreacă în școala doctorală de știință politică a UB”, adaugă decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București.

Contactat de HotNews.ro, Cristian Preda a precizat că studentul nu este persoana publică, iar teza de doctorat este din 2021. „Din cunoștiințele mele, nu există până în momentul de față vreo lucrarea acuzată de plagiat în cadrul Facultății de Științe Politice. Am semnalat această situație pentru că tezele cu caracter îndoielnic nu trebuie tolerate în mediul universitar și pentru că noi, profesorii avem o datorie de a respinge astfel de situații”, a declarat decanul FSPUB.

Mesajul acestuia vine pe fondul ultimului scandal de plagiat din Guvernul condus de premierul Nicolae Ciucă, el însuși acuzat că și-ar fi plagiat teza de doctorat.

Lucian Bode este al treilea ministru din actualul guvern acuzat de plagiat, după foștii săi colegi de la PNL Florin Roman și Sorin Cîmpeanu, care au demisionat în urma acuzațiilor de plagiat. Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai a analizat teza de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, și a ajuns la concluzia că „suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate”, iar „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.