Primele colonii de furnici roșii de foc din Europa

0
34

 Ecologiștii europeni au descoperit că furnicile roșii de foc au invadat părți ale Siciliei, ceea ce ar putea duce la răspândirea acestor insecte periculoase din America de Sud în întreaga Europă în viitor. Descoperirile oamenilor de știință au fost publicate luni în revista Current Biology .

„Furnicile de foc sunt una dintre cele mai periculoase specii invazive de pe Pământ, capabilă să se răspândească pe continente într-un ritm îngrozitor de rapid. Am fost extrem de surprinși când le-am descoperit în sudul Italiei, dar acea zi trebuia să vină mai devreme sau mai târziu”, a spus Mattia Menchetti, cercetător la Institutul de Biologie Evolutivă din Barcelona.

Furnicile de foc din America de Sud (specia  Solenopsis invicta ) sunt considerate o specie invazivă: răspândirea lor este însoțită de o scădere gravă a numărului și diversității altor specii de animale și plante. În anii 1930, au fost introduse accidental împreună cu mărfuri din America de Sud în Statele Unite, unde s-au răspândit și au distrus multe specii native de furnici, melci și multe alte nevertebrate. Ulterior, S. invicta a fost introdus și în China, India, Australia și Noua Zeelandă.

Menchetti și colegii săi au descoperit primele dovezi că furnicile de foc se găsesc acum nu numai în Asia și America de Nord, ci și în Europa. Oamenii de știință au făcut această descoperire în timp ce studiau coloniile de furnici din vecinătatea orașului Siracuza de pe insula Sicilia.

Nouă amenințare pentru ecosistemele europene

Ecologiștii s-au interesat de diversitatea speciilor de furnici locale după ce au văzut pe rețelele de socializare fotografii cu insecte care nu sunt tipice pentru Italia și au auzit povești de la locuitorii Siciliei despre mușcături de furnici care erau neobișnuite ca putere. Acest lucru i-a determinat pe oamenii de știință să întreprindă o expediție în sudul Italiei la începutul anului 2023 și să efectueze un „recensământ” al furnicilor locale.

Observațiile au arătat că în vecinătatea orașului Siracuza, pe o suprafață relativ mică (aproximativ 4,7 hectare), există 88 de colonii de S. invicta , dintre care multe conțin câteva mii de indivizi muncitori. Acest lucru, împreună cu rapoartele locale de mușcături dureroase, a indicat că primele grupuri de aceste insecte invazive au apărut în Sicilia încă din 2019 sau chiar mai devreme.

Analiza ADN ulterioară a acestor furnici a arătat că rudele lor cele mai apropiate se află în Statele Unite și China. Acest lucru sugerează că furnicile de foc au fost introduse în Italia din aceste țări sau din alte regiuni ale lumii în care au intrat din China sau Statele Unite ca urmare a comerțului internațional.

În viitorul apropiat, după cum estimează oamenii de știință, furnicile de foc ar putea locui aproximativ 7% din suprafața totală a Europei, precum și aproximativ jumătate din marile orașe ale subcontinentului, inclusiv Londra, Amsterdam și Roma. Acest lucru indică necesitatea dezvoltării urgente a măsurilor menite să distrugă toate coloniile de S. invicta din Sicilia și alte regiuni ale Europei în care aceste furnici au reușit deja să pătrundă, scriu oamenii de știință.

In SUA, aceste furnici produc anual pagube estimate la 7.8 miliarde de dolari.

. Furnicile de foc invadează echipamentele electrice, provocând scurtcircuite și defecțiuni ale echipamentelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.