România a trecut la ora de iarnă. Sistemul, contestat de Comisia Europeană și criticat de medici

0
66

Azi-noapte am trecut la ora de iarnă. Practic, am dormit cu o oră în plus, iar ziua de duminică va avea 25 de ore și va fi cea mai lungă din an.

 

În plus, se va întuneca mai devreme. Sistemul e contestat inclusiv de Comisia Europeană.

Sistemului, contestat de Comisia Europeană

Executivul european le-a cerut statelor membre să renunțe la această schimbare solicitantă pentru oameni și fără efect real în criza energetică pe care o traversăm.

România este una dintre cele 76 de țări care respectă această schimbare de oră, dar multe altele au ales să nu mai facă acest lucru din diverse motive.

La nivel european, în 2019, Comisia a cerut statelor să renunțe la schimbarea orei de două ori pe an, iar în 2021, fiecare stat trebuia să decidă dacă rămâne la ora de vară sau de iarnă. Însă, din cauza pandemiei, nu s-a mai stabilit nimic oficial.

Însă, în noul context economic pe care îl traversăm, au apărut din nou dezbateri pe marginea acestui subiect. În Italia, oamenii de știință susțin că prelungirea orei de vară pe întreg anul va reduce facturile la energie, iar acest lucru ar înseamnă, spun ei, o economie anuală pentru Italia de aproximativ 500 de milioane de euro.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Efectele asupra organismului

Pe de alta parte, acest mecanism are și efecte negative asupra sănătății noastre, spun medicii.

În primele câteva zile, unii dintre noi ne simțim mai obosiți, avem probleme cu somnul sau nu ne putem concetra.

Sunt însă 106 țări din întrega lume unde nu este schimbată ora.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.