Salariile de la stat sunt mai mari decât la privat

0
54


Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.

Consiliul Fiscal: Salariile de la stat sunt mai mari decât la privat

O analiză a Consiliului Fiscal arată că veniturile medii brute ale bugetarilor au fost cu aproape 30 la sută mai mari în 2021, o creștere mai mare decât în cazul angajaților din mediul privat. România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor UE care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salarizarea din sistemul public. 

Salariul mediu brut din sistemul public a fost în creștere în ultimii ani. Ultimele date publicate de Consiliul Fiscal arată că în 2021 acestea ajungeau la o medie de peste 7.000 de lei, cu mai bine de 1.500 de lei peste cele din mediul privat.

Doar în primele 6 luni ale anului, 58 de miliarde de lei, adică 4,2 procente din PIB au mers spre plata bugetarilor. Chiar dacă procentajul este în scădere de anul trecut, România rămâne în continuare fruntașă în topul țărilor care plătesc cei mai mulți bani din buget pe salariile angajațiilor de la stat. Țara noastră de află în această poziție din 2018.

Cine sunt bugetarii care câștigă cel mai bine?

Bugetarii care câștigă cel mai bine în România, din punctul de vedere al salariului mediu brut, sunt cei care lucrează în administrația publică și apărare. Aici intră în primul rând salariații din zona guvernamentală – ministere sau agenții.

Ei sunt urmați de cei din sectorul public și abia pe locul al treilea sunt cei care lucrează în sistemul sanitar. Salariile din sănătate și asistență socială au crescut semnificativ abia în 2020-2021, odată cu evoluția pandemiei.

Planeta se înfierbântă mai repede decât pot oamenii calcula. Apocalipsa de căldură a scăpat de sub control

Valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și de mai lungă durată pe întreaga planetă, iar oamenii de știință spun că schimbările climatice cauzate de om au o influență clară asupra acestora. Cel mai dificil este de aflat însă răspunsul la întrebarea: „Cât de mult?” influențează oamenii aceste fenomene extreme.  

Pentru a determina influența umană asupra căldurii extreme, oamenii de știință folosesc o combinație de observații și modele climatice sau simulări. Căldura extremă observată în Europa de Vest a crescut mult mai mult însă decât au estimat aceste modele, scrie CNN.

O analiză a World Weather Attribution (WWA) cu privire la valul de căldură care a adus temperaturi istorice în Marea Britanie indică o probabilitate de 10 ori mai mare ca fenomenul să fie o consecință a activităților umane.

Cercetătorii spun că, chiar și așa, constatările lor ar putea subestima rolul pe care-l joacă oamenii în acest fenomen al valurilor de căldură. Ei susțin că instrumentele pe care le au la dispoziție au limitări și uneori ajung într-un punct mort.

Pâinea va costa mai mult. Petre Daea: „Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează prețul”

Ministrul agriculturii, Petre Daea, estimează că pâinea va costa mai mult în acest an, întrucât toate costurile de producţie sunt mai mari, inclusiv cele de obţinere a recoltei de grâu.

Potrivit ministrului, fermierii vor vinde grâul la un preţ mai mare, pentru a putea să-şi acopere cheltuielile de până acum şi a continua să cultive terenurile agricole.

„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. (…) Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România”, a declarat Petre Daea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.