Sarah Bernhardt, in memoriam | RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct

0
49

Considerată prima vedetă internațională, „La Voix d’or”, pentru care Jean Cocteau a inventat expresia „monstru sacru”, a dus teatrul francez pe cinci continente, devenind un adevărat fenomen al lumii artistice.

În perioada 14 aprilie – 27 august, la Petit Palais – care adăpostește un celebru portret al actriței realizat de Georges Clairin – va fi deschisă expoziția „Et la femme créa la star” care îi va ilustra viața și cariera sa, inclusiv activitățile sale legate de pictură, literatură și sculptură.

Vedeta teatrului Comédie-Française, cu care a avut o relație tumultoasă, a făcut în mod regulat titlurile presei care era extaziată de interpretările ei și uneori șocată de excentricitatea marii artiste.

Un colectiv numit „Sarah dans tous ses états”, va sărbători „La Divine” în perioada 22-26 martie, în cadrul evenimentelor anunțate luni la Théâtre de la Ville.

Théâtre de la Ville, închis timp de șapte ani pentru lucrări, urmează să își redeschidă porțile în septembrie și să poarte din nou numele Sarah Bernhardt, care a condus instituția timp de mulți ani.

Celebrările, care vor fi lansate de academicienii Muriel Mayette-Holtz (fostul administrator al Comédie-Française) și Laurent Pernot, vor include tururi ghidate pe urmele „La Divine”, un „bal Belle Epoque”, în costume de epocă, la primăria arondismentului 9 și cine literare de epocă la braseria Sarah Bernhardt, din Châtelet.

Vor avea loc mai multe conferințe, mai ales la muzeul Jean-Jacques Henner, în jurul celei care i-a avut drept prieteni pe Victor Hugo, Oscar Wilde sau Edmond Rostand – a cărui carieră a lansat-o -, care l-a apărat pe Emile Zola și a transformat Théâtre de l’ Odéon în „spital militar” în 1870.

Sunt planificate lecturi și concerte la parohia Saint-François de Sales, acolo unde a avut loc ceremonia sa grandioasă de înmormântare, la care au participat 800.000 de persoane.

Este planificată și o conferință despre acest simbol al strălucirii artistice, Belle-Ile-en-Mer (Morbihan), acolo unde actrița avea o locuință de vară.

 

Traducere de Eremia Iulia Maria, după articolul publicat de France 24

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.