O primă victorie în cazul de dopaj al Simonei Halep. Agenția franceză de toxicologie și farmacologie a stabilit că substanța interzisă a ajuns în organismul sportivei prin intermediul unui supliment alimentar.
In articol:
După ce a fost depistată pozitiv la substanța Roxadusta, în urma testului anti-doping de la US Open din 29 august 2022, Simona Halep a înregistrat cea mai mare victorie de până acum în dovedirea nevinovăției sale.
Simona Halep a spus că va face tot posibilul pentru a demonstra că substanța interzisă depistată în organismul ei nu a fost ingerată cu bună știință.
Sportiva ar fi ingerat suplimente nutritive contaminate
Primele informații care dovedesc faptul că Simona nu s-ar fi dopat în mod intenționat vin din partea Agenției franceză de toxicologie și farmacologie.
Sportiva ar fi ingerat suplimente nutritive. În urma testelor efectuate de agenția franceză de toxicologie și farmacologie, suplimentele respective conțin și surse accidentale de compuși care, potrivit informațiilor, depășesc acele criterii de puritate ale substanțelor înscrise pe etichetele suplimentelor.
Citește și: Simona Halep, acuzată oficial de dopaj
Cristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, a declarat pentru ProSport faptul că Simona Halep a ingerat un „supliment alimentar contaminat”.
Condițiile prin care Simona Halep ar putea scăpa de suspendare
Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA), după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la ediția US Open din acest an.
Ea va fi judecată de ITIA și abia apoi, în cazul unui verdict nefavorabil, poate merge la TAS.
Citește și: VIDEO- Simona Halep, cu spatele la zid în scandalul de dopaj. “Faza de investigație a luat sfârșit”
„Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.
Citește și: VIDEO| Primele imagini cu Simona Halep după acuzațiile de dopaj. A mers la o clinică privată pentru analize
Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise” , a declatraCristian Jura, judecător român al Tribunalului de Arbitraj Sportiv (TAS) de la Lausanne, a declarat pentru ProSport.