Studiile arată că plantele tratate cu alcool au o rezistență mai bună la secetă

0
59agrointeligenta.ro

Alcoolul crește toleranța plantelor la secetă, susțin oamenii de știință din Japonia au descoperit acest lucru. Aceștia indică alcoolul ca fiind o posibilă modalitate de a proteja culturile de secetă.

O bere rece ne ajută să suportăm mai ușor căldurile excesive. Ei, bine, se pare că același efect l-ar avea alcoolul și asupra plantelor, au fost descoperit de cercetătorii de la Centrul Riken pentru Cercetarea Resurselor Durabile din Yokohama, Japonia. Ei au concluzionat că grâul tolerează mai bine seceta cu puțin alcool, potrivit Farmer.pl.

Savanții japonezi și-au publicat pe 25 august rezultatele cercetărilor în renumitul jurnal științific Plant and Cell Physiology. Și pot iniția de fapt o nouă modalitate de a întări culturile înainte de perioadele în care apare stresul cauzat de secetă.

Etanolul crește semnificativ toleranța la secetă

Plante nu devine mai tolerante la secetă cu vin sau bere. Ele au nevoie de un procent ridicat de alcool, de etanol pur.

Echipa de cercetători condusă de Motoaki Seki a reușit să demonstreze în laborator că grâul și orezul ar supraviețui mult mai bine fazelor de secetă dacă, înainte de episodul de secetă, beneficiază de un tratament radicular, chiar un tratament la nivelul solului, cu etanol. Orezul avea nevoie de de două ori mai mult alcool decât grâul pentru a i se crește semnificativ toleranța la secetă.

Plantele ”bete” se ”închid” singure în fața secetei. Își închid stomatele. Acest lucru crește conținutul de apă din frunze. Genele de secetă sunt activate, unele zaharuri sunt stocate, iar aminoacizii care influențează toleranța la secetă sunt produși într-o cantitate mai mare.

În această stare, plantele tratate cu etanol supraviețuiesc perioadelor uscate pe o perioadă mai lungă decât plantele martor care nu au primit tratamentul alcoolic.

Oamenii de știință văd alcoolul ca o alternativă la inginerie genetică

Oamenii de știință japonezi merg până acolo încât spun că tratarea culturilor comerciale cu etanol oferă o oportunitate unică de a atenua stresul hidric. Utilizarea etanolului – ieftin și ecologic- ar fi chiar o alternativă la dezvoltarea plantelor transgenice.

La acest moment, teoria japonezilor – făcută publică în această vară – este privită cu rezervă de către restul cercetătorilor. Va fi nevoie de studii extinse privind efectul etanolului asupra plantelor și, deloc de neglijat, și ce impact are tratamentul radicular cu etanol pentru microfauna din sol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.