SUA | S-a stins din viață RAYMOND DAMADIAN, medic, om de știință și inventator al imagisticii prin rezonanță magnetică (RMN)

0
53


 Mihai Stepan Cazazian

Omul de știință, doctorul și inventatorul armeano-american Raymond Vahan Damadian s-a stins din viață la vârsta de 86 de ani. El a contribuit la dezvoltarea scannerului prin rezonanță magnetică (RMN) în anii 1970.

Damadian s-a născut pe 16 martie 1936 la New York. A studiat matematica la Universitatea din Wisconsin-Madison în 1956, apoi a intrat la Colegiul de Medicină Albert Einstein din New York în 1960.

În 1970, el a prezentat o serie de lucrări privind diferitele răspunsuri prin rezonanță magnetică dintre țesuturile sănătoase și cele canceroase în revista Science. El a spus că poate îmbunătăți diagnosticul de cancer, așa că a dezvoltat scannerul RMN.

Deși a construit, în condiții incredibil de dificile, primul sistem de imagistică (mergând, din lipsă de fonduri, să prelucreze diferitele părți constitutive ale mașinii sale cu propriile mâini ajutat de doi studenți), juriul care a decernat premiul Nobel, în anul 2003, cercetătorilor Paul Lauterbur și Peter Mansfield pentru dezvoltarea tehnologiei imaginilor prin RMN nu a recunoscut munca lui Damadian, probabil din cauza ideilor sale creaționiste, declanșând un scandal fără precedent în istoria acestui prestigios premiu.

„Asistența medicală modernă, de la diagnostic la tratament, este greu de imaginat fără descoperirea lui Damadian. Fie ca sufletul să se odihnească în pace, stimate doctore…” a scris Anahit Avanesyan, ministrul sănătății din Armenia.

În iunie 2019, profesorul Raymond Damadian a călătorit în Armenia, unde a fost primit de președintele armean Armen Sarkissian, precum și de multe personalități care l-au onorat.

vezi mai mult pe wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.