Telescopul Webb a descoperit cea mai veche galaxie observată vreodată

0
45

La doar o săptămână de la publicarea primelor imagini color, Telescopul Spațial James Webb a descoperit o galaxie care a existat în urmă cu 13,5 miliarde de ani, a transmis un om de știință care a analizat datele de la observatorul spațial.

Cunoscută drept GLASS-z13, galaxia datează din urmă cu 300 de milioane de ani după Big Bang, sau aproximativ 100 de milioane de ani mai devreme decât a fost identificat alt obiect cosmic până acum, a explicat Rohan Naidu de la Centrul pentru Astrofizică al Universității Harvard.

„Ne uităm probabil la cea mai îndepărtată lumină stelară pe care a văzut-o vreodată cineva”, a spus Naidu.

Cu cât sunt mai îndepărtate obiectele de noi, cu atât este nevoie de mai mult timp ca lumina să ajungă la Pământ, astfel că atunci când privim în Universul îndepărtat este ca și cum ne uităm înapoi în timp.

GLASS-z13, cea mai veche galaxie observată vreodată de omenire

Deși galaxia GLASS-z13 exista în cea mai timpurie eră a Universului, vârsta sa exactă rămâne necunoscută pentru că s-ar fi putut forma oricând în primele 300 de milioane de ani.

GLASS-z13 a fost surprinsă în datele preliminare de la instrumentul de imagistică principal al lui Webb, numit NIRcam, însă descoperirea nu a fost împărtășită cu publicul odată cu primele imagini color publicate de NASA.

Tradusă din infraroșu în spectrul vizibil, galaxia apare ca o pată roșie cu ceva alb în centrul său, făcând parte dintr-o imagine mai vastă cu spațiul cosmic îndepărtat cunoscută drept „deep field”.

Naidu și colegii săi, o echipă de 25 de astronomi din toată lumea, au trimis descoperirile pentru publicare într-un jurnal științific. Pentru moment, cercetările au fost publicate într-un server preprint, astfel că trebuie să treacă prin evaluarea colegială. Însă, comunitatea astronomică globală este deja foarte încântată.

„Arată foarte promițător”, a spus Thomas Zurbuchen, directorul științific al NASA.

Webb este cel mai puternic telescop construit vreodată

Naidu a precizat, de asemenea, că o altă echipă de astronomi care a analizat același set de date a ajuns la concluzii similare, astfel că cercetătorii sunt încrezători, potrivit Science Alert.

Una dintre marile promisiuni ale lui Webb este abilitatea sa de a găsi cele mai timpurii galaxii, care s-au format după Big Bang, în urmă cu 13,8 miliarde de ani.

Lansat în decembrie 2021 și complet operațional deja de o săptămână, Telescopul James Webb este cel mai puternic telescop construit vreodată, astronomii fiind extrem de încrezători că va deschidea calea unei noi ere de descoperiri.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescopul James Webb a demonstrat că poate detecta semne ale vieții în atmosferele exoplanetelor

Ce urmează pentru Telescopul Spațial James Webb? Noi obiective provocatoare

O nouă imagine de la Telescopul James Webb, dezvăluită „pe furiș” de NASA

Ce se vede în primele imagini color de la Telescopul Spațial James Webb? Tot ce trebuie să știi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.