Advertorial
Luni, 31 Octombrie 2022, ora 09:00
408 citiri
Deși hipertensiunea arterială este asociată în principal cu un risc crescut pentru sistemul cardiovascular, studii recente au arătat că aceasta poate avea consecințe negative destul de grave și asupra oaselor. Dovezile din cercetări arată clar că hipertensiunea poate fi asociată cu o pierdere semnificativă de masă osoasă, așa-numita osteoporoză.
Osteoporoza este o boală osoasă în care densitatea minerală osoasă și masa osoasă scad. Acest lucru poate reduce rezistența oaselor și poate crește riscul de fracturi și rupturi. Deoarece boala este asimptomatică în majoritatea cazurilor, mulți oameni nu știu că o au până când nu își fracturează un os. Fracturile pot apărea în orice os, dar cel mai frecvent se produc la nivelul șoldului, al vertebrelor, al coloanei vertebrale sau al încheieturii mâinii. Riscul de osteoporoză crește odată cu vârsta.
Dar haideți să vedem ce îi determină pe oamenii de știință să creadă că există o legătură directă între tensiunea arterială ridicată și osteoporoză.
În 2022, Asociația Americană de Cardiologie efectuează un studiu pe șoareci care oferă o nouă perspectivă asupra hipertensiunii și a prevenirii osteoporozei. Cercetătorii au crescut în mod artificial tensiunea arterială a șoarecilor împărțiți în diferite grupe de vârstă, examinând efectele pe care hipertensiunea le are asupra oaselor acestora. La șoarecii mai în vârstă, nu s-a observat nicio deteriorare semnificativă a sănătății osoase, deoarece pierderea osoasă apare inevitabil odată cu vârsta. Dar la șoarecii tineri, apare un efect semnificativ diferit – hipertensiunea are un impact extrem de negativ asupra densității osoase. Studiile au arătat că hipertensiunea arterială este capabilă să îmbătrânească oasele șoarecilor mai tineri cu până la 25 de ani umani! În urma experimentului, calitatea oaselor la șoarecii tineri cu hipertensiune arterială era similară cu cea a oaselor șoarecilor mai în vârstă care nu aveau hipertensiune arterială. Concluzia a fost că hipertensiunea crește semnificativ riscul de îmbătrânire prematură a oaselor.
Oamenii de știință consideră că, cu cât prezența hipertensiunii arteriale este detectată mai devreme și tratamentul acesteia este inițiat mai devreme, cu atât mai mult poate fi prevenită pierderea densității osoase odată cu înaintarea în vârstă. Din nefericire, hipertensiunea arterială evoluează adesea asimptomatic și este posibil să suferiți de ea timp de mulți ani fără să vă dați seama vreodată. Prin urmare, singura modalitate de a preveni efectul negativ al hipertensiunii asupra sistemului osos este de a vă obișnui să vă monitorizați regulat tensiunea arterială încă din tinerețe.
Cel mai bine este să o faceți acasă, deoarece măsurarea tensiunii arteriale în cabinetul medicului nu este suficientă. Pentru a afla cu siguranță dacă suferiți de hipertensiune arterială, trebuie să faceți măsurători zilnice și să urmați câteva recomandări de bază:
1. Alegeți aparatul de măsurat tensiunea arterială potrivit pentru nevoile dumneavoastră
Primul și cel mai important pas, dacă intenționați să vă măsurați tensiunea arterială acasă, este să alegeți un tensiometru precis și ușor de utilizat.
Puteți alege între dispozitive mecanice și electronice. Rețineți că măsurarea cu un dispozitiv mecanic necesită mai multă atenție și pregătire profesională. Acest tip de tensiometre poate fi foarte potrivit pentru a fi utilizat în cabinetul medicului, dar acasă este mai indicat să folosiți un tensiometru electronic.
În plus, tensiometrele electronice sunt precise și extrem de ușor de utilizat, ceea ce vă poate încuraja să faceți din măsurarea tensiunii arteriale o rutină zilnică utilă.
Bineînțeles, este bine să folosiți pe un dispozitiv de calitate, care este certificat medical. Tensiometrele SENDO, de exemplu, utilizează tehnologia japoneză care garantează o precizie a măsurării tensiunii arteriale, precizie pe care numai în cabinetul doctorului o puteam obține până acum. La apăsarea unui buton, manșeta începe să se umple cu aer, iar afișajul arată valorile exacte ale măsurătorilor – tensiunea arterială sistolică, diastolică și pulsul. Capabilitățile tensiometrelor SENDO nu se opresc aici, deoarece acestea pot detecta prezența aritmiei (modelul SENDO Advance 3 chiar poate analiza gradul de risc al aritmiilor), pot calcula media citirilor și pot stoca informații pentru mai mulți utilizatori.
2. Învățați să vă măsurați corect tensiunea arterială
Mulți oameni consideră că măsurarea tensiunii arteriale este o “treabă ușoară” și nu știu că trebuie să urmeze anumite recomandări pentru a obține citiri corecte și a se asigura că își monitorizează corect starea de sănătate. Iată care sunt acestea:
- Nu fumați, nu consumați băuturi cu cofeină și nu faceți exerciții fizice cu 30 de minute înainte de măsurarea tensiunii.
- Așezați manșeta corect pe braț. Aceasta nu trebuie să fie nici foarte strânsă, nici foarte largă și nu trebuie să fie pusă peste haine, ci direct pe piele.
- Stați în șezut pe un scaun, cu spatele sprijinit, cu picioarele drepte pe podea, iar brațul să fie sprijinit astfel încât cotul să fie la nivelul inimii.
- În cazul în care nu sunteți diagnosticați cu hipertensiune arterială, dar doriți să începeți să vă monitorizați regulat tensiunea arterială, urmați aceste recomandări – verificați-vă tensiunea la aceeași oră în fiecare zi, de exemplu de două ori dimineața și de două ori seara, timp de o săptămână. Notați rezultatele, apoi consultați-vă cu medicul dvs.
Și acum că știți cum să vă monitorizați tensiunea arterială, iată câteva recomandări despre cum să preveniți osteoporoza:
Schimbați-vă regimul alimentar. Reduceți aportul de alimente semipreparate, dulciuri, băuturi zaharoase, alcool. Consumați mai multe legume, cereale integrale, carne de pasăre, pește, nuci, avocado, ulei de măsline. Evitați fumatul.
Pentru a preveni pierderea masei osoase, trebuie să luați cantități adecvate de calciu. În acest scop, puneți accent pe produsele lactate, broccoli, varză, somon și tofu. Vitamina D este, de asemenea, importantă pentru sănătatea oaselor. O puteți obține prin consumul de ton, somon, ouă, precum și printr-o expunere mai mare la lumina soarelui. Dacă vă este greu să obțineți suficient calciu și vitamina D, le puteți lua sub formă de suplimente.
Includeți activitatea fizică în rutina dvs. zilnică. Mersul pe jos, joggingul, tenisul, urcatul scărilor și antrenamentul cu greutăți vă pot ajuta să construiți oase puternice și să încetiniți pierderea rezistenței osoase. Desigur, trebuie să fiți consecvenți și să depuneți un efort pe termen lung.
Este important să rețineți că un control bun al tensiunii arteriale, combinat cu un stil de viață sănătos, poate asigura o sănătate osoasă bună și vă poate proteja de osteoporoză și de alte comorbidități ale hipertensiunii.