Tot mai aproape de 6G! Cercetătorii au stabilit cea mai lungă legătură fără fir în terahertzi

0
42

Cercetătorii au trimis informații pe o distanță de doi kilometri folosind frecvențe subterahertziene, raza de acțiune preconizată pentru 6G, viitoarea generație de standarde pentru sistemele de telefonie mobilă, încă în curs de dezvoltare. Aceasta este cea mai lungă transmisie obținută vreodată la aceste lungimi de undă, transmițând informații la peste doi gigabiți pe secundă.

Implementarea tehnologiei 5G a arătat că este posibil să transmitem date prin rețele celulare la viteze mari și cu întârzieri mici, dar rețelele de fibră optică continuă să fie mult mai rapide. Competiția serioasă ar putea să vină odată cu implementarea tehnologiei 6G, a șasea generație în telecomunicații, de unde ș numele. Cercetare a fost publicată în Nature Electronics.

Drumul către această generație este departe de a fi lin, în timp ce avantajele sunt în mod clar interesante, iar provocările tehnice sunt destul de importante.

Tehnologia terahertz

Limita frecvenței actuale pentru 5G este de 71 de gigahertzi, astfel încât tehnologia 6G va depăși această limită până la aproape trei terahertzi.

„Trebuie să găsești o tehnologie care să îți ofere o conectivitate de tip optic fără problemele optice, iar noi credem că tehnologia terahertz este aceea”, a a declarat Josep Jornet, cercetător principal la Northeastern University din SUA.

Abordarea trebuie să împrumute din tehnologia NASA, de când agenția spațială a folosit sistemele terahertz fără fir ca să capteze semnale.

Componentele radio din comerț nu ajung la astfel de frecvențe, așa că echipa a trebuit să reproiecteze modul de transmitere a semnalelor. Abordarea standard este să ai un generator de semnal și un mixer, care adaugă informațiile la semnal. La frecvențe terahertziene, un mixer standard ar primi atât de multă energie încât s-ar rupe. Așa că echipa a renunțat pur și simplu la el și a introdus informațiile direct în sursă. Acest lucru a fost mai ușor de spus decât de făcut, deoarece încercările inițiale au dus la un semnal care a devenit neinteligibil. Echipa a trebuit să distorsioneze informațiile înainte de a le trimite la sursă, astfel încât semnalul să iasă în regulă. Cu toate acestea, au reușit să transmită informațiile fără erori.

„În teorie, faci calculele și sună ca și cum ar funcționa, dar pentru a face această teorie faci multe presupuneri despre modul în care funcționează în interior. De multe ori, atunci când treci prin asta, te aștepți să nu funcționeze, așa că am fost destul de surprinși că, de fapt, a funcționat”, a adăugat Jornet.

Cum va fi utilizată tehnologia 6G?

Testul a funcționat extrem de bine, atingând frecvențe și lățimi de bandă de peste 100 de ori mai bune decât rețelele 5G. O îmbunătățire de zece ori mai mare ar fi fost suficientă pentru o rețea 6G, potrivit IFLScience.

Deși acest lucru este interesant, există mai multe probleme care trebuie rezolvate. În primul rând, aceste frecvențe terahertziene sunt mai sensibile la obstacole decât 5G. Din acest motiv, cercetătorii cred că, înainte ca această tehnologie să ajungă la telefoanele mobile, ar putea fi utilizată în comunicarea de la sateliți, precum și pentru conectarea comunităților rurale cu o infrastructură mai bună, care să nu depindă de cabluri.

Vă mai recomandăm și: 

Marile companii din tehnologie se gândesc la 6G: China a lansat deja un satelit 6G în spaţiu

Utilizarea tehnologiei 5G va duce la creșterea productivității și a eficienței economiei

Giganții din tehnologie visează la o lume fără parole

Ce „tehnologie inovatoare” ascunde un USB care promite să te protejeze pe tine și familia ta de 5G

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.