Trump a insistat cu bună știință asupra unor afirmații false privind frauda electorală, spune un judecător

0
55

Un judecător federal din California a declarat miercuri că președintele american de atunci, Donald Trump, a semnat o declarație sub jurământ în care a afirmat că cifrele privind frauda electorală incluse într-un proces privind alegerile din 2020 erau corecte, deși i s-a spus că cifrele nu erau corecte, potrivit Reuters.

Donald TrumpFoto: snapshot/Future Image/D Van Tine / Shutterstock Editorial / Profimedia

Judecătorul districtual american David Carter a făcut această dezvăluire în momentul în care i-a ordonat avocatului John Eastman să furnizeze mai multe e-mailuri comisiei din Congres care investighează atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii lui Trump.

Eastman a fost unul dintre avocații lui Trump atunci când fostul președinte și aliații săi au contestat pierderea alegerilor din 2020 în fața lui Joe Biden.

“E-mailurile arată că președintele Trump știa că cifrele specifice privind fraudele electorale erau greșite, dar a continuat să promoveze aceste cifre, atât în instanță, cât și în fața publicului”, a scris judecătorul.

Carter a decis anterior că Eastman și Trump au comis probabil o infracțiune prin încercarea de a face presiuni asupra vicepreședintelui său de atunci pentru a obstrucționa Congresul.

Hotărârea a fost luată în cadrul unui proces intentat de Eastman pentru a bloca dezvăluirea e-mailurilor către comitetul din 6 ianuarie, în urma unei citații a Congresului.

Carter i-a ordonat anterior lui Eastman să furnizeze peste 200 de e-mailuri comitetului, după ce avocatul s-a opus citației și a susținut că aceste comunicări sunt confidențiale.

Judecătorul a declarat miercuri că marea majoritate a e-mailurilor, care sunt încă căutate de anchetatorii Congresului, nu ar trebui să fie predate, deoarece protecțiile legale acordate avocaților și clienților lor se aplică înregistrărilor.

El a declarat însă că opt e-mailuri care în mod normal ar fi fost protejate în temeiul acestor protecții trebuie să fie predate comisiei, după ce a constatat că aceste comunicări au fost folosite în scopul săvârșirii unei infracțiuni – una dintre puținele situații în care aceste protecții legale pot fi ridicate.

Carter a constatat că patru e-mailuri arată că Eastman și alți avocați au sugerat că “scopul principal” al intentării de procese a fost acela de a întârzia certificarea de către Congres a rezultatelor alegerilor din 2020.

Judecătorul a spus că alte patru e-mailuri “demonstrează un efort al președintelui Trump și al avocaților săi de a depune cereri false în instanța federală cu scopul de a întârzia votul din 6 ianuarie”.

Trump și aliații săi au intentat peste 60 de procese prin care au contestat alegerile din 2020, pe care Biden le-a câștigat, unele plângeri invocând fraude electorale fără a avea dovezi care să susțină aceste afirmații. Aceste cazuri au fost respinse în proporție covârșitoare de judecători, unii dintre ei numiți de Trump în instanțele federale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.