Un aisberg de mărimea Parisului s-a desprins de banchiză în Antarctica. În apropiere se află stația de cercetare Halley. Foto

0
51

Blocul de gheaţă de 1.550 de kilometri pătraţi s-a desprins din banchiză duminică, între orele locale 19:00 şi 20:00, în urma unui val puternic care a lărgit o fisură deja existentă în gheaţă, denumită Chasm-1, a precizat organismul de cercetare polară într-un comunicat.

În urmă cu doi ani, un aisberg de aproape aceleaşi dimensiuni se formase deja în aceeaşi zonă, cunoscută sub numele de Bariera Brunt, unde se află staţia de cercetare britanică Halley VI.

Cercetătorii spun că Antarctica suferă de pe urma efectelor încălzirii globale, anul trecut înregistrându-se temperaturi record, la fel ca în alte părţi ale planetei.

Sursa foto: bas.ac.uk.

Specialiştii, care se află la faţa locului din noiembrie până în martie, au observat în ultimii zece ani evoluţia fisurilor mari din gheaţă, iar în 2016 BAS a decis să mute staţia cu aproximativ 20 de kilometri, de teamă că aceasta va ajunge pe un aisberg în derivă, ca urmare a topirii gheţii.

„Această desprindere era de aşteptat şi este un comportament natural al barierei Brunt. Nu are legătură cu schimbările climatice”, a explicat glaciologul Dominic Hodgson, citat în comunicat.

Platoul de gheață Brunt este locația stației de cercetare BAS Halley

Structura glaciologică a platformei de gheață Brunt este complexă, iar impactul evenimentelor de este imprevizibil. În 2016, BAS a luat măsurile de precauție de a muta Stația de Cercetare Halley la 23 km în interiorul Chasm-1, după ce aceasta a început să se lărgească.

Din 2017, personalul a fost dislocat în stație doar pe  timpul verii antarctice (între noiembrie până în martie). În prezent, 21 de angajați lucrează la stație pentru a păstra sursele de alimentare și instalațiile care mențin experimentele științifice să funcționeze de la distanță pe timpul iernii. Munca lor va continua până când vor fi preluate de aeronave în jurul datei de 6 februarie.

Halley

În februarie 2022, întinderea gheţii a atins cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată în 44 de ani de observaţii prin satelit, potrivit raportului anual al programului european Copernicus privind schimbările climatice.

Hartă

Sursa foto: bas.ac.uk.

În 2021, topirea completă a unui aisberg, la 4.000 km nord de locul în care s-a desprins din banchiză în 2017, a eliberat peste 150 de miliarde de tone de apă dulce amestecată cu nutrienţi, îngrijorându-i pe oamenii de ştiinţă cu privire la impactul fenomenului asupra unui ecosistem fragil, semnalează bas.ac.uk.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.