Un focar de variola maimuței poate atinge vârful în câteva luni, spun oamenii de știință

0
49

Un focar de variola maimuței poate atinge apogeul în doar câteva luni. Nu există aproape nicio șansă ca răspândirea bolii să se oprească, potivit Reuters.

Numărul cazurilor se dublează în prezent la fiecare două săptămâni, relatează Reuters, citând oamenii de știință care consiliază Organizația Mondială a Sănătății. Conform celor mai recente date, 17.800 de cazuri de variola maimuței au fost înregistrate în 70 de țări. În luna august, în 88 de țări, OMS prezice o creștere la peste 27.000 de cazuri.

Oamenii de știință din întreaga lume au spus că este dificil de făcut predicții, dar este posibil ca transmisia virusului să continue câteva luni, posibil mai mult.

Trebuie să ne ocupăm de asta’, spune Anne Rimouane, profesor de epidemiologie la Universitatea din California, Los Angeles.

Directorul Institutului pentru Sănătate Globală de la Universitatea din Geneva, care conduce grupul consultativ al OMS în Europa, Antoine Flao prezice că numărul de cazuri nu va atinge un platou (perioadă în care numărul de cazuri rămâne la același nivel) pentru cel puțin următoarele 4-6 luni, sau până când cei cu cel mai mare risc de infecție sunt fie vaccinați, fie infectați.

Organizațiile care se ocupă sănătatea sexuală din Marea Britanie au estimat recent că ar putea exista aproximativ 125.000 de persoane expuse riscului.

Oamenii de știință au creionat 3 scenarii pentru lunile următoare, fiecare dintre ele incluzând „transmiterea susținută’ a bolii:

  • între bărbați care întrețin sex cu bărbați;
  • în afara acestor grupuri;
  • printre grupurile vulnerabile ale populației.
  • Transmiterea constantă poate duce și la mutații care fac virusul mai contagios, subliniază oamenii de știință.

Actualul focar a ucis 5 persoane, toate în Africa.

În afara Africii, variola maimuței se răspândește mai ales în rândul bărbaților care fac sex cu alți bărbați, forțând clinicile de sănătate sexuală să fie pregătite pentru noi cazuri.

„Îmi amintesc clar că am spus: Cred că o să mor, pentru că nu puteam să mănânc sau să beau. Nici măcar nu puteam să-mi înghit propria saliva’, a spus Harun Tulunai, 35 de ani, care a fost internat cu variola maimuței în Londra la începutul lunii iulie, dar acum și-a revenit.

În SUA doi copii au fost diagnosticați cu variola maimuței.

Citeste și:

De ce te trezești dimineața cu dureri de cap?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe avantaje.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.