Un nou filtru de microplastice are o eficiență de 99%

0
415

Cercetătorii din Coreea au dezvoltat un nou filtru de microplastice care poate elimina rapid și eficient microplasticele și alți poluanți din apă. Acesta este un mod creativ și important de a face față problemei microplasticelor din mediu, problemă care se înrăutățește.

Având în vedere cât de comun este plasticul în societatea modernă, nu este surprinzător că bucăți mici din acesta pot fi găsite aproape peste tot pe Pământ, chiar și în locuri care se presupune că sunt curate. De la un pol la celălalt și din cele mai adânci șanțuri oceanice până la cele mai înalte culmi ale munților, au fost găsite microplastice și acestea se deplasează în sus în lanțul trofic până la noi.

Unele materiale care sunt analizate pentru a ajuta la eliminarea microplasticelor includ nanoceluloza, firele semiconductoare, „nanopilonii” magnetici și coloanele de filtrare din nisip, pietriș și biofilme.

Un nou filtru de microplastice are o eficiență uriașă

Iar acum, noul filtru de microplastice al experților de la Institutul de Știință și Tehnologie Daegu Gyeongbuk (DGIST), din Coreea de Sud, arată un potențial crescut.

Cheia este substanța cunoscută sub numele de cadru de triazen covalent (CTF). Deoarece acest material este foarte poros și are o suprafață mare, are în interior mult spațiu pentru depozitarea moleculelor pe care le capteazî. Cercetări recente au arătat că compuși similari pot elimina coloranții organici din apele uzate industriale.

Echipa a lucrat din greu pentru a face moleculele din CTF mai hidrofile, apoi au trecut materialul printr-un proces de oxidare ușoară.

Peste 99,9% dintre contaminanți ar fi fost eliminați din apă în doar 10 secunde, datorită rapidității funcționării filtrului. În plus, materialul poate fi reciclat de mai multe ori fără a-și pierde eficacitatea, subliniază Interesting Engineering.

Un filtru care captează mai mulți poluanți

Într-un experiment diferit, oamenii de știință au realizat un tip de polimer care poate absorbi lumina Soarelui, o poate transforma în căldură și apoi poate folosi acea căldură pentru a elimina substanțele chimice organice volatile (COV), care sunt, de asemenea, poluanți. Sub forța unei singure iradieri solare, acesta a reușit să elimine mai mult de 98% din COV.

Peste 99,9% din ambii contaminanți ar putea fi eliminați folosind un prototip dotat cu ambele membrane.

„Tehnologia pe care am dezvoltat-o aici este o tehnologie de neegalat pentru purificarea apei, cu cea mai mare eficiență de purificare din lume, eliminând mai mult de 99,9% din microplasticele fenolice și contaminanții COV din apă la viteze foarte mari”, a explicat profesorul Park Chi-Young, autor principal al studiului.

„Ne așteptăm să fie o tehnologie universală cu eficiență economică ridicată, care poate purifica apa contaminată și poate furniza apă potabilă chiar și în zonele în care nu există alimentare cu energie electrică”, a adăugat el.

Studiul este publicat în jurnalul Advanced Materials.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au creat robotul care se poate urca pe pereți. Faceți cunoștință cu MARVEL!

Parbrizele și ochelarii aburiți nu vor mai fi o problemă datorită unor nanostraturi de aur

Oamenii de știință au dezvoltat primul „vagin pe cip” pentru a studia sănătatea vaginală

Cartelele SIM reciclate ar putea fi utile în producția de medicamente

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.