Un nou studiu arată că muzica are, într-adevăr, efect antistres

0
89

O echipă de cercetători de la Universitatea din Viena, Austria, a găsit noi dovezi care arată că muzica are efect antistres și îi poate ajuta pe oameni să se relaxeze.

În lucrarea publicată în JAMA Network Open, grupul descrie un experiment pe care l-au efectuat cu voluntari stresați de viața sub regulile lockdownurilor din primele zile ale pandemiei.

Cercetările anterioare au sugerat că ascultatul muzicii poate reduce temporar sentimentele de stres, dar, după cum remarcă cercetătorii, majoritatea acestor studii au fost transversale sau retrospective, ceea ce ei notează că poate duce la părtiniri neintenționate.

Dovezile anecdotice au sugerat, de asemenea, că muzica reduce eficient stresul. În acest nou efort, cercetătorii au căutat să găsească dovezi mai concrete ale beneficiilor pentru sănătatea mintală ale ascultării de muzică, scrie Medical Xpress.

Dovezi concrete că muzica are efect antistres

În acest scop, cercetătorii au proiectat și pus în practică un studiu care a implicat crearea unei aplicații pentru smartphone care să fie utilizată de către voluntari. Aplicația i-a permis unui număr de 711 participanți adulți să-și înregistreze starea de spirit și obiceiurile de ascultare a muzicii de cinci ori pe zi, timp de o săptămână.

În timpul fiecărei întrebări, fiecărui voluntar i s-a ales un nivel actual de stres dintr-un meniu; de asemenea, voluntarii și-au evaluat starea de spirit de moment dintr-un meniu. Toți voluntarii locuiau fie în Austria, fie în Italia. Cercetătorii au efectuat studiul în primele zile ale pandemiei, când oamenilor li s-a spus să rămână în casele lor și afacerile au fost închise, creând un mediu global de frică, tensiune și stres enorm.

Ce au arătat rezultatele studiului?

Cercetătorii au descoperit ceea ce descriu ca fiind o corelație între nivelul scăzut de stres și momentele în care oamenii ascultau muzică, mai ales atunci când ascultau muzică optimistă sau veselă. Cercetătorii notează că cercetările anterioare au arătat că muzica are efect antistres deoarece poate activa părți ale creierului asociate cu reglarea dispoziției.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că impactul ascultării de muzică într-o perioadă de timp poate afecta amintirile unei persoane. Acei voluntari care au ascultat muzică mai fericită în timpul izolării au raportat că s-au simțit mai puțin anxioși după ce s-a terminat totul, în comparație cu alți voluntari.

Oamenii de știință au ajuns la concluzia că clinicienii care lucrează cu clienți stresați ar putea considera util să le sugereze acestora din urmă să asculte muzică veselă.

Vă recomandăm să citiți și:

Un vaccin experimental împotriva cancerului distruge tumorile existente și previne apariția altora

Un nou studiu arată că jocurile VR ar putea trata ADHD

O nouă metodă de administrare a medicamentelor ar putea înlocui injecțiile cu pastile

Abilitatea creierului de a percepe spațiul, asemănătoare expansiunii Universului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.