Un podcast despre cum funcționează creierul uman, lansat de doi cercetători în științe cognitive din Cluj – “Podcastul de Neuroștiințe” / Primul episod poate fi ascultat pe Spotify sau YouTube

0
320
Doi cercetători din Cluj-Napoca, din cadrul Universității Babeș-Bolyai, au lansat recent un podcast de neuroștiințe, după cum anunță Laboratorul de neuroștiințe cognitive al UBB Cluj pe pagina sa de Facebook. Este vorba de o serie de episoade înregistrate audio prin care cercetătorii își propun “să aducă cele mai importante descoperiri despre creier mai aproape de publicul din România”, susțin aceștia.

Podcastul este realizat de profesorul universitar de neuroștiințe cognitive și genetică comportamentală Andrei Miu de la Departamentul de Psihologie al UBB Cluj-Napoca și Simina Pițur, doctorand în cadrul Școlii Doctorale de Psihologie Cognitivă Aplicată a aceleiași universități, absolventă a programului masteral de psihologie clinică, consiliere psihologică și psihoterapie al UBB.

În episodul 0″, de prezentare a proiectului, Miu și Pițur explică despre neuroștiințe – este “un domeniu de cercetare în care scopul este înțelegerea, descoperirea realității. Acest domeniu se ocupă de studiul sistemului nervos din orice punct de vedere: sunt părți interesate de anatomia sistemului nervos, altele de relația dintre sistemul nervos și procesele psihice, altele de felul în care se dezvoltă sistemul nervos sau studiul interacțiunilor dintre celulele care formează acest sistem. Toate aceste teme sunt strânse în acest domeniu uriaș”, spune Andrei Miu în introducere.

De asemenea, trebuie făcută distincția între neurologie și neuroștiințe, mai punctează el. “Neurologia este o specialitate medicală, care se ocupă de diagnosticul bolilor sistemului nervos și de trat aceste boli, pe când neuroștiințele sunt un domeniu de cercetare pentru înțelegerea și studierea sistemului nervos, un domeniu care a căpătat recunoaștere începând cu anii 1950, dar a luat amploare în ultimele decenii și au ajuns [neuroștiințele] să fie considerate științe mature, care produc descoperiri”, afirmă Miu. E un domeniu relativ recent, dar care până la ora actuală a acumulat o cantitate uriașă de informații, cu un instrumentar metodologic demn de o știință matură, mai spune profesorul universitar.

“Episodul 0”, poate fi ascultat și aici, pe Anchor.fm.

În episodul 1, cei doi cercetători au discutat “ipoteza serotoninei în depresie (și dispoziție). Vorbim despre originile acestei ipoteze (și dovezile care au contrazis-o de foarte devreme), despre resuscitarea ulterioară a acestei ipoteze pentru a explica efectele antidepresive ale inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (și cum de aceste efecte nu susțin ipoteza serotoninei), precum și despre manipularea experimentală a sintezei de serotonină printr-o metodă numită depleție de triptofan (care s-a dovedit că nu afectează dispoziția). În final, vorbim despre factorii care contribuie la depresie și care sunt studiați la ora actuală”, după cum scriu aceștia pe pagina de Facebook a proiectului.

Episoadele sunt disponibile pe platformele Spotify, Google Podcast, Anchor, Castbox și YouTube.

Foto: © Pogonici | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.